Društvo

Trećina državnih službenika radi od kuće

Ilustracija/pixabay
Prema evidenciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se zbog aktuelne epidemiološke krize u zemlji, nedeljno na rad van službenih prostorija upućuje okvirno trećina od ukupnog broja zaposlenih državnih službenika, to onda znači da u Srbiji oko 145.000 zaposlenih u organima državne uprave radi od kuće.

Reč je o službenicima koji rade u delu javnog sektora, izuzimajući državna i lokalna preduzeća i administraciju koja o tome sama donosi odluku. To im je omogućeno kroz instrukcije o organizaciji radnih procesa u organima državne uprave i vladinim službama, koje je doneo generalni sekretarijat Vlade Srbije, potvrdili su za „Politiku” u Ministarstvu državne uprave. Zahvaljujući tim instrukcijama moguće je primeniti mere zaštite od zarazne bolesti kovid 19, a jedna od njih odnosi se i na rad od kuće. U ovom ministarstvu podsećaju i da je, u vreme vanrednog stanja, svim jedinicama lokalne samouprave prosleđena instrukcija o organizaciji radnih procesa u organima državne uprave i službi vlade. Iako se izvorno ne odnosi na jedinice lokalne samouprave, i njima su instrukcije poslate kao pomoć, ali ne i obaveza, kako bi nadležni mogli da organizuju rad od kuće, u skladu sa potrebama i mogućnostima.

Jedinice lokalne samouprave su samostalne u odlučivanju o načinu organizovanja rada uprave uz primenu svih protivepidemioloških mera koje su na snazi i opšte obavezujuće (uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19). Zbog toga ne raspolažemo podacima o broju zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave koji obavljaju rad od kuće, jer one nemaju obavezu da nam dostavljaju takve podatke – navode iz ovog ministarstva.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend