93 sekunde Društvo Ekonomija

Turističke agencije u Požarevcu na ivici egzistencije (VIDEO)

Turističke agencije u Požarevcu, već duže od 120 dana beleže prihod od 0 dinara jer nema novih putnika. Strah je prisutan zbog epidemiološke situacije, izmena regulative oko ulazaka ili izlazaka iz zemlje i totalno je  neizvesno šta će se dešavati, jer kako kažu predstavnici većine Požarevačkih agencija i nakon upućenog apela,  država i resorno ministarstvo  još uvek nemaju odgovor i rešenje.
turizam

Nacionalna asocijacija turističkih agencija „YUTA” uputila je 15. 07. Apel Vladi Republike Srbije i resornom Ministarstvu za hitnu pomoć turističkoj industriji i sektorima privrede koji su najugroženiji usled posledica pandemije izazvane virusom COvid 19. Trenutni pad prometa od preko 90% onemogućava preduzeća iz ovih oblasti da obezbezde minimum prihoda za osnovnu  egzistenciju.

“Mi smo ovim Apelom tražili bespovratnu pomoć struci, turističkoj, ugostiteljkoj, hotelijerskoj, prevozničkoj struci. Tako da je ta bespovratna pomoć za nas značajnija nego krediti” – istakla je predstavnica nacinalne asocijacije turističkih agencija YUTA, Zorica Radulović za Boom93.

Na pitanje da li  se Srbi odlučuju na odmor u Srbiji jer po nekim statističkim podacima koja su rađena samo nekih 5% stanovnika Srbije može da priušti  letovanje u Srbiji zbog skupih aranžmana Radulović je istakla:

“Država nam čini lošu kampanju time što nipodaštava to što naši putnici odnosno klijentela hoće da putuje u inostranstvo.  Niko od nas nije zapostavio Srbiju to apsolutno nije tačno iako se stvara fama neka. Po Srbiji ima dosta etno sela koja su zaita ugodna za odmor. Ali većina mesta su preskupa za prosečnog Srbina“- naglašava Radulović.

Jedino od čega pojedine agencije žive u ovom trenutku je po neki prodat aranžman za Tursku i Egipat, jer tu nema prepreka i PCR testova a većina se snalazi i radi i neke dopunske poslove u isčekivanju odgovora Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend