Društvo

Turističke agencije u Požarevcu strahuju za svoju budućnost

Predstavnici požarevačkih turističkih agencija strahuju za budućnost svojih agencija   jer su u ovom trenutku otkazani skoro svi aranžmani nakon  odluke da Grčka zatvori granice za srpske turiste do 15. jula, kada će se o odluci ponovo odlučivati u zavisnosti od epidemiološke situacije.
Pixabay/Ilustracija

Globalna kriza koja dobija sve veće razmere usled svetske pandemije korona virusa COVID-19 najviše je u ovom trenutku  pogodila sektor turizma, procenjuju svetski stručnjaci a prve posledice i gubitke uveliko osećaju i turističke agencije, hotelijeri i ugostitelji iz Srbije. Predstavnici požarevačkih turističkih agencija veoma su zabrinuti zbog otkazivanja skoro svih aranžmana i imaju pesimističan stav oko budućnosti svojih agencija. Država osim osnovnog paketa mera koji   je predložila u vidu isplata tri minimalca još uvek ne nudi konkretne mere za ovu privrednu granu.

Država je donošenjem  uredbe o zamenskim vaučerima rešila  deo problema po ugledu na sve druge zemlje u okruženju. Za sva putovanja koja su planirana do 15. juna a nisu mogla da se realizuju napravljena je anketa šta putnicima najviše odgovara od ponuđenih opcija. Odlaganje putovanja za iduću godinu, povraćaj novca ili pomeranje putovanja za neki prvi mogući datum.

Po rečima Zorice Radulović vlasnice turističke agencije  “Uspeh”  većina putnika je  odlučila da svoje putovanje odloži za sledeću godinu i u to ime svi putnici dobijaju takozvani zamenski vaučer na iznos koji su uplatili, potpisan  i uknjižen ugovor kao već sprovedenu uplatu za tu godinu. Ukoliko se  desi  da iz nekog razloga  putnici ni tada ne otputuju mogu tražiti povrat novca koji mogu očekivati od 4. januara 2022. godine.

“To je jedan od načina da se problem reši kao i minimalna tromesečna isplata za radnike koja je isplaćena. Mi smo na nivou naše branše od  države tražili još jedan paket mera od tri meseca minimalnih isplata ali koliko je poznato od toga neće biti ništa. U Yuti je  10. jula planiran  sastanak svih predstavnika agencija i udruženja na kome će se   napraviti strategija i plan za dalje, kao i novi predlog Vladi.”  Radulović između ostalog ističe: ” Ne sumnjam da će biti zatvaranja većine agencija kako manjih tako i većih. Većina agencija će biti u statusu mirovanja a što se otpuštanja radnika tiče za sada o tome nema priče ali krajem godine može se očekivati da veliki broj turističkih radnika ostane bez posla.”

Uglavnom situacija nije nimalo dobra, ali je tako i u drugim drugim privrednim granama gde se oseća pad prometa i jako otežano poslovanje.  Sem kreditne linije koja se nudila preko Fonda za razvoj i poslovnih banaka država nije ponudila novu alternativu za oporavak. Kredit je bio relativno povoljan na 5 godina sa kamatom od 1% sa grejs periodom na 24 meseca kao i kredit Narodne banke sa sredstvima iz EU namenjen isključivo za turizam sa grejs periodom na godinu dana i kamatom od 3%, ali se postavlja pitanje ko od agencija koje su prethodne dve godine poslovale sa određenim gubicima mogu da priušte sebi taj kredit. I to je ipak kredit a ne pomoć ili subvencija.“- naglasila je Radulović.

Još uvek svi saldiraju ekonomske aspekte  a trenutne gubitke moguće je nadoknaditi tek za dve godine a možda i duže. Turizam je grana koja se najbrže regeneriše ali u ovom trenutku niko nema rešenje.

Zbog  netransparentnosti  podataka kojima se  raspolaže i nedovoljnog informisanja u medijima, svim putnicima se savetuje  da se informišu isključivo u agenciji jer agencije podatke dobijaju  na dnevnom nivou od ambasada i konzulata i jedino su one u ovom trenutku pouzdane.

Neke od agencija koje ne žive isključivo od ino turizma su u nešto boljoj poziciji jer turisti još uvek uplaćuju aranžmane za letovanje po Srbiji.  Kako ističe Miroslav Mratinković iz agencije “Balkanik Travel”, turisti su sve više u strahu i da putuju po Srbiji, ali u ovom trenutku su putovanja u manjim grupama i dalje aktuelna. Dnevne ekskurzije do nekih istorijskih spomenika kao i obilasci manastira i etno sela po Srbiji su aktuelni,ali i sedmodenevni aranžmani za boravak u nekoj od banja širom Srbije.

Iz agencije “M Turist Travel”  Zorica Mitić naglašava da je na današnji dan 7. jul otkazano 100 % svih aranžmana. Većina Agencija širom Srbije  ne rade, već  praktično  dežuraju ,za  sve one turiste  koji su imali uplaćene i rezervisane aranžmane do 15. jula, a koji su obustavljeni usled zatvaranja granice u Grčkoj.

Predstavnici agencija su se složili da zaista ne vide u ovom trenutku ništa dobro jer je turizam specifična grana koja zavisi od svih drugih grana a u ovom trenutku su sve privredne grane pogođene. “Srbija je prelepa zemlja sa puno potencijala ali nažalost preskupa.” -dodala je  Mitić.   Po statistici koju prate godinama unazad samo 5% domaćih turista može sebi da priušti letovanje u našoj zemlji i svake godine se taj broj smanjuje. Vaučere koje je izdalo Ministarstvo trgovine i turizma za letovanje u Srbiji koristi jedan broj građana ali oni nažalost ne daje neke rezultate i ne mogu ih koristiti svi građani. Mitić je na kraju dodala da je od od 6. marta pa do današnjeg dana, 7. jula prihod u ovoj agenciji  nula dinara, a rashodi su ostali isti na mesečnom nivou, uključujući sve ostale troškove.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend