Društvo

Turističke organizacije: Subvencionisanje polisa osiguranja protraćen novac gradjana

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenile su da je subvencionisanje polisa osiguranja "protraćen novac svih gradjana Srbije", jer ta mera neće pomoći turističkim agencijama da prežive i sačuvaju radna mesta.
turizam agencija

Te dve organizacije u saopštenju dodaju da subvencije naročito nisu od koristi malim i srednjim agencijama, čije je poslovanje najugroženije, ali ni da ta ekonomska mera neće sačuvati novac putnika u slučaju da agencije bankrotiraju.

“Oko 95 odsto agencija od osiguravajućih kompanija još uvek nije dobilo ponudu za ugovaranje nove polise od insolventnosti, pa neće moći ni konkurisati za ovu vrstu pomoći, dok su posredničke agencije potpuno izostavljene”, navodi se u saopštenju.

Dodaju i da je praksa pokazala da aktuelne polise od insolventnosti ne obezbedjuju potpunu isplatu štete u slučaju bankrota agencije, jer su polise limitirane i po uslovima osiguranja se ne mogu aktivirati zbog pandemije i državnih mera.

“Stav udruženja UTAS i ANTAS je poznat, a to su individualne polise osiguranja kako je u nekim zemljama Evropske unije, jer bi tako sredstva putnika bila potpuno zaštićena. Pripremamo kompletno rešenje koje ćemo uskoro predstaviti resornom ministarstvu, osiguravačima i drugim zainteresovanim stranama”, rekli su u tim organizacijama.

UTAS i ANTAS ocenjuju da će subvencije za kupljene polise od insolventnosti iskoristiti izuzetno mali broj agencija, i to mahom najvećih, a da kasne i obećani krediti za likvidnost iz Fonda za razvoj, koji bi pomogli da se prebrodi period do normalizacije poslovanja.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend