Društvo

U Apelacionom sudu danas o prvostepenoj presudi za ubistvo Ćuruvije

Pred većem Apelacinog suda danas u 10.00, trebalo bi da započne postupak razmatranja prvostepene presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanin, kojom su osudjena četiri pripadnika Službe državne bezbednosti medju kojima i njen nekadašnji šef Rade Marković.
publicdomainpictures.net/ilustracija

Na početku sednice sudija izvestilac će referisati o presudi, donetoj u Specijalnom sudu za organizovani criminal, napisanoj na više od 130  strana, nakon čega će se obrazložiti žalbe, koje su podneli odbrana ali i tužilaštvo.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, može da potvrdi presudu, preinači je i ukine je, odnosno vrati na ponovno odlučivanje. Kao predsedavajući veća odredjen je sudija Milimir Lukić, široj javnosti poznat iz postupanka pred Specijalnim sudom. Lukić je predsedavao sudskim većem koje je usudilo zemunski klan, bio je i član veća koje je izreklo osudjujuću presudu za ubistvo premijera Zorana Djindića.

Presuda za ubistvo Ćuruviije doneta je u aprilu prošle godine, skoro dvadeset godina od zločina, koji se počinjen 11. aprila 1999. na Uskrs, u vreme NATO bombardovanja.

Na 30 godina zatvora osudjen je Marković, za podstrekavanje na teško ubistvo,  koliko je dobio i nekadašnji šef beogradskog centra te službe Milan Radonjić, kao saizvršilac u teškom ubistvu.

Specijalni sud nije prihvatio dokaze tužilaštva da su oficir službe Ratko Romić i njen pripadnik Miroslav Kurak neposredni izvršioci već ih je osudio na po dvadeset godina kao saizvršioce u teškom ubistvu.

Marković je u zatvoru, gde izdržava kaznu od 40 godina, osudjen je u slučaju Ibarska magistrala, odnosno atentat na predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Drašković, i umešanost u ubistvo predsednika Srbije Ivana Stambolića.

Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, uz elekronski nadzor, Kurak je u bekstvu.

Tako je ostalo nepoznato ko je povukao obarač “škorpiona” u haustoru ispred zgrade gde je Ćurivija živeo, u Svetogorskoj ulici, ali je javnost ostala uskraćena i za odgovor ko stoji iza ubistva.

U optužnici je navedeno da je to učinjeno iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti. Kao motiv je navedena želja da se ograniči sloboda medija  očuva moć i vlast, koju je Ćuruvija javno kritivao.

Takodje, u optužnici je detaljno opisano ekonomsko uništavanje Ćuruvijinih listova, kažnjavanjem po tadašnjem Zakonu o javnom informisanju, neposredno pred ubistvo, kao I deo prislušivanih razgovora.

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik dece Ćuruvije, ocenio je, u završnoj reči, da nema sumnje da je nalogodavac tadašnji predsednik države Slobodan Milošević.

Presuda u slučaju Ćuruvija prva je presuda za ubistvo novinara u Srbiji.

Planirano je da se sednica Apelacionog suda održi ranije ali je zbog korona virusa odložena za danas.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend