Društvo Ekonomija

U avgustu i septembru zaposlenima po 155 evra državne pomoći

Od 10. avgusta država će na ime pomoći isplatiti po 60 odsto minimalne zarade preduzetnicima i svim mikro, malin i srednjim preduzećima, koje će biti isplaćene za dva meseca, jul i avgust, rekao je ministar finansija Siniša Mali. To je po 18.000 dinara po radniku odnosno 155 evra, a prva uplata će zaposlenima stići do 10. avgusta, dok se druga očekuje u septembru.
Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Takođe, najvljeno je i da će za jedan mesec biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa.

Još jedna mera koja bi trebalo da bude usvojena je i uvođenje ponovnog moratorijuma na kredite.

Kako pišu Večernje novosti, u pripremi su odgovarajuće odluke koje će važiti od 1. avgusta i za koje se očekuje da će biti usvojene na vanrednom sastanku Izvršnog odbora NBS već u ponedeljak kada će javnosti biti i saopšteni detalji. Nova pauza u otplati kredita trebalo bi da se odnosi na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća i da važi još bar dva meseca.

Prvi paket pomoći vredan 5,1 milijardu evra

U prvom talasu pomoći država je izdvojila 5,1 milijardu dinara kako bi pomogla preduzetnicima, malim srednjim I mikro preduzećima.  U tom paketu poslodavcima su za zaposlene bile isplaćene tri prosečne zarade, koje su bile isplaćene 7. maja, 4. juna i 8. jula.

Kako je rekao minister finansija Siniša Mali, dosadašnji paket podrške bio je vredan 5,1 milijardu evra, a ova dodatna izdvajanja će državu koštati još oko 66 milijardi dinara. On je dodao da će država za 60 odsto iznosa minimalca za dva meseca izdvojiti 36 milijardi dinara, dok će nas odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati 30 milijardi dinara.

Projekat “Moja prva plata”

Kako je ranije najavio minister finansija, od jeseni bi kao još jedan vid pomoći države trebalo da počne projekat “Moja prva plata” za koju će biti izdvojeno dve milijarde dinara.

Projekat podrazumeva da će država devet meseci plaćati poslodavcu 20.000 dinara ukoliko zaposli srednjoškolca, a 24.000 dinara za radnika koji je fakultetski obrazovan.

Pravo na državnu subvenciju koja porazumeva zapošljavanje ukupno 10.000 mladih, imaće poslodavci koji zaposle upravo prvih 10.000 ljudi, kojima će to biti prvi posao, a sa primenom će se najverovatnije početi na jesen.

 

 

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend