Društvo

U bolnici nema grejanja, pacijenti leže u jaknama?

Foto/T.S. Boom93 opšta bolnica
Prethodnih dana u Opštoj bolnici Požarevac nije bilo grejanja, kažu pacijenti koji su na bolničkom lečenju.  Boom93 potražio je odgovore od nadležnih iz bolnice i  JP Toplifikacije.

Po saznanjima Boom93 u Opštoj bolnici u Požarevcu od početka toplih probi koje su krenule u sredu 6. oktobra, grejanja nema. Pacijenti koji su na bolničkom lečenju kažu da je veoma hladno, pojedini leže u jaknama, a oni koji su imali mogućnost da im porodica i rodbina donesu grejalicu, kažu da nema tehničkih mogućnosti da grejalice bilo gde uključe, jer utičnice nisu predviđene da se na njih priključi bilo kakvo grejno telo.

Boom 93 kontaktirao je pomoćnika direktora  bolnice dr Milančeta Vučkovića  koji kaže da  tehnička služba trenutno radi na tome da se grejanje osposobi u celoj bolnici.

Toplifikacija je pustila grejanje, ali pojedini radijatori su još uvek hladni. U nekim sobama radijatori treba da se ozrače kako bi bili topli, a trenutno na prijemnom odeljenju su radijatori do pola topli. Tehnička služba radi na tome, ali bolnica je veliki objekat pa je potrebno malo više vremena da se sve normalizuje. Tako je obično na početku svake grejne sezone. Od momenta kad se pusti grejanje potrebno je par dana da se pregleda i sredi kompletna toplotna instalacija i svaki radijator proveri da bi se isporuka toplotne energije normalizovala.“ – kaže dr Vučković.

U izjavi za Boom 93 izjavi rukovodilac službe prenosa, distribucije i održavanja, JP Toplifikacija, Ilija Plećaš objašnjava da bolnice, škole, Domovi zdravlja  i slične javne ustanove imaju svoje podstanice, svoje pumpe i svoje tehničke službe, tako da oni  grejanje puštaju sami.  U bolnici postoji podstanica, a  o sekundarnoj instalaciji se brine tehnička služba, koja odlučuje o tome kada će pustiti grejanje u samom objektu.

Ustanovama se uputi dopis da je grejna sezona krenula. Nama se obrate samo kada imaju neki ozbiljan tehnički problem koji ne mogu sami da reše. To je bio slučaj juče sa našim  Domom zdravlja kada smo poslali našu službu da proveri instalacije,  jer je njihovo tehničko lice na bolovanju. Ono što je do nas je urađeno. Po mojim saznanjima u bolnici treba da završe neku intervenciju na njihovom cevovodu da bi pustili grejanje”, navodi Plećaš.

 

Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend