Društvo

Sahrana patrijarha Irineja – završena liturgija, u toku opelo

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgiju je služio mitropolit Hrizostom, a u toku je opelo. Građani dolaze u hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju.
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Liturgiju  je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u ovom trenutku najstariji po rangu član Sinoda i zajedno sa njim više episkopa SPC, kao i  drugi čovek Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion, predsednik  Odeljenja za spoljne crkvene odnose. Najavljeno je i učešće i predstavnika drugih pravoslavnih Crkava.

(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)

Sinod je pozvao gradjane da se pridržavaju epidemioloških mera, a ispred hrama su postavljena dva video bima kako bi mogli da prate bez ulaženja. Veći broj onih koji služe ne nosi maske.

Sinod je saopštio da je, u skladu sa Ustavom SPC, preuzeo dužnost patrijarha, uz predsedavanje mitropolita Hrizostoma, dok se ne izabere novi poglavar.

To je, prema Ustavu SPC, potrebno uraditi u roku od tri meseca, na izbornom Saboru, ali je moguće da to i ne bude tako jer je i redovni majski Sabor ove godine odložen dok se ne stvore uslovi zbog korone.

(BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC/EV)

Patrijarh se bira na “apostolski način”, žrebom kako bi se izbegao uticaj sa strane, izmedju tri kandidata sa najviše glasova čija se imena stave u tri koverte.

Jednu od njih izvlači za tu priliku pozvan iguman nekog manastira, nakon čega zvona na Sabornoj crkvi označe da je SPC dobila novog poglavara.

Puna titula glasi Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, znamenja su – panagija, žezlo i bela patrijaraška pana.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend