Društvo

U igri Uzmi račun i pobedi nagrade 60 automobila i 12 stanova

Ministar finansija Srbije Siniša Mali pozvao je danas gradjane da pri svakoj kupovini traže fiskalni račun i učestvuju u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi", u kojoj se može osvojiti ukupno 60 automobila i 12 stanova.

“Do danas su gradjani za nagradnu igru poslali 140.000 koverata, što je 1,4 miliona računa”, kazao je on na konferenciji za novinare i podsetio de će prvo izvlačenje, prve faze nagradne igre, biti 21. novembra.

Istakao je da je cilj nagradne igre podsticanje svesti gradjana o tome da prilikom svake kupovine treba da traže fiskalni račun, kako bi se u budžet od poreza slilo što više novca za zdravstvo, socijalnu zaštitu, obrazovaje i druge namene.

Mali je kazao da se u svakoj koverti mora naći najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 potvrda o plaćanju karticom, vrednosti ne manje od 100 dinara po računu.

Predstavnik Kabineta predsednice Vlade Srbije Vukašin Grozdić kazao je da pravo da učestvuju u nagradnoj igri imaju sva punoletna lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, računi ne smeju da budu stariji od 1. septembra ove godine, a novina je što mogu da se šalju i isečci za instant plaćanje, odnosno skeniranje IPS QR koda.

Precizirao je da se isečci i slipovi kartica ne mogu slati u istoj koverti.

“Sva pravila o tome kako treba da izgleda fiskalni račun i šta mora da sadrži, kako bi bio valinad za učešće u nagradnoj igri, biće objavljena na sajtu uzmiračun.rs. ali i u dnevnom listu Politika”, rekao je on.

Koverte se, kako je dodao, besplatno šalju preko Pošte Srbije, sa naznakom sa prednje strane “Uzmi račun i pobedi 2020.”, dok je sa zadnje strane potrebno navesti ime i prezime, adresu i kontakt telefon.

“Sve koverte koje ne stignu na dan izvlačenja, biće prebačene za sledeći krug izvlačenja, a jedan učesnik može učestvovati u nagradnoj igri sa neograničenim brojem koverata”, rekao je Grozdić.

Naveo je da će prvi deo nagradne igre trajati od 15. novembra do 26. decembra ove godine.
“Ukupno će se u prvom krugu organizovati šest izvlačenja i to svake subote, počev od 21. novembra od 17.55 u direktnom prenosu na prvom programu RTS-a”, kazao je Grozdić.

Nagradni fond u prvom krugu igre čini šest stanova i 30 vozila marke “fiat 500 L”.

Stanovi su, kako je rekao, u naselju “Zemunske kapije” i to trosoban stan od 70 metara kvadratnih, kao i četiru dvosobna stana površine po 50 metara kvadratnih, dok je glavna nagrada jednosoban stan u “Beogradu navodi” od 56 metara kvadratnih.

On je naveo da je organizovano i takmičenje gradova i opština za šta je izdvojeno ukupno 180.000 evra, a novac će dobiti one lokalne samouprave čiji gradjani budu poslali najviše fiskalnih računa po glavi stanovnika.

Lokalne samouprave su podeljene na male, srednje i velike, a iz svake će se birati po tri pobednika, koji će dobiti po 20.000 evra koji mogu da upotrebe za neki projekat od značaja za zajednicu.

Direktorka Poreske uprave (PU) Srbije Dragana Marković rekla je da su analize efekete pretghodne nagradne igre, koju je uradila PU, pokazala da rast promete evidentiran preko fiskalnih kasa malih obveznika od 30 odsto.

“To je pravi pokazatelj uspešnosti kampanje i nagradne igre”, ocenila je ona.

Precizirala je i da je najveće povećanje prometa za vreme trajanja negradne igre, od 83,5 odsto evidentirano, u trgovini na malo i uslugama u vezi sa popravkom motornih vozila.

Istakla je i da nagradna igra podstiče podizanje svesti o značaju fiskalnih računa.

“Cilj nagradne igre je uspostavljenje fiskalne discipline u svrhu suzbijanje sive ekonomije”, rekla je Marković i pozvala gradjane da pri svakoj kupovini traže fiskalni račun.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Nagradna igra je bruka! Kada bi ministarstvo finansija dala olakšice za privatnike,naročito malih i srednjih preduzeća,ljudi ne bi bili primorani da ne izdaju fiskalne račune! Problem je u ministarstvu finansija! A,što se nagradne igre tiče, bezobrazluk,svi stanovi koji se dele izgrađeni su od para građana,kao i automobili,jer se Fiat izdržava iz budžeta! SRAMOTA! Dokle,bre,bando!

%d bloggers like this:
Send this to a friend