Društvo

U koje zemlje državljani Srbije mogu da putuju, a granice kojih zemalja im još uvek nisu otvorene?

Juče je Evropska unija otvorila granice za državljane 14 zemalja, među kojima je i Srbija. Međutim, iako je Evropsko veće donelo preporuku o otvaranju spoljnih granica EU prvog dana jula, ona nikoga ne obavezuje. Samim tim pojedine evropske zemlje još uvek nisu otvorene za građane Srbije.
ilustracija/pixabay

Građanima se savetuje da pre polaska na put detaljno provere pravila koja važe za državu u koju nameravaju da putuju.

U koje zemlje državljani Srbije mogu da putuju?

Hrvatska je od 1. jula otvorila granicu za građane Srbije. Kako se navodi na zvaničnoj stranici Vlade Hrvatske o koronavirusu, moguć je ulazak uz obaveznu prijavu na entercroatia.mup.hr. Na sajtu se navodi da se obrazac popunjava zbog najave dolaska i bržeg prelaska granice te radi potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze.

Susedna Mađarska je među zemljama koje su otvorile granice za naše državljane. Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi Tanjug.

Svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku.

Od juče nema restrikcija po pitanju ulaska državljana Srbije u Italiju I nije više potrebno obrazlagati razloge putovanja u ovu zemlju, saopšteno je na sajtu ambasade Italije.

Međutim, kako je saopšteno I dalje su na snazi obavezna samoizolacija I medicinski nadzor u trajanju od 14 dana. Prilikom ulaska u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će uskoro biti dostupan I na sajtu ambasade Italije.

Državljanima Srbije je od juče dozvoljen ulazak I u Francusku bez restrikcija. Međutim, ovo se odnosi na srpske državljane koji dolaze sa teritorije Srbije, a ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

Kako je saopšteno na sajtu Ambasade Češke, državljani Republike Srbije, od 1. jula mogu putovati u Republiku Češku pod istim uslovima koji su važili i pre pandemije, tj. bez obaveze da imaju PCR test na Covid. Ovo važi ukoliko osoba u poslednjih 14 dana nije boravila duže od 12 sati u nekoj od zemalja koje su u crvenoj zoni.

Grčka je otvorena za ulazak srpskih turista I državljana, ali samo preko Bugarske.  Granični prelaz Evzoni, sa Severnom Makedonijom, koji je prethodne noći otvoren, a tokom dana ponovo zatvoren, neće biti u funkciji do daljeg, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

I dalje ne možemo u Nemačku, Austriju, Švedsku…

Državljanima Srbije I dalje nije dozvoljen ulazak u Švedsku, a kako piše u saopštenju na sajtu ambasade, Vlada Švedske donela je odluku o produženju privremene zabrane ulaska u EU preko Švedske do 7. jula 2020. Kao i ranije, cilj zabrane ulaska je da ublaže efekte širenja virusa SARS-CoV-2.

Takođe, zabrana ulaska po pravilu se odnosi na sve strane državljane koji putuju u Švedsku iz zemalja koje nisu države članice EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Švajcarske.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-todnevni karantin ili PCR test, stoji na sajtu ambasade u Beogradu.

Putovanje u Nemačku treba odložiti jer ni ova članica EU nije otvorila granice za naše državljane. Kako je saopšteno iz Nemačke ambasade ulazak u Nemačku srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom biće dozvoljen isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka.

Slovenija je obavestila Evropsku komisiju da se uprkos njihovim preporukama uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju I ostaju isti kao I do sada. Srbija će ostati na crvenoj listi, a sve one koji iz Srbije putuju u Sloveniju čeka obavezan karantin od 14 dana.

U Savetu Evropske unije naglašavaju da će ovaj spisak država biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

 

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend