Društvo

U Kragujevcu otvorena izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.“

izlozba Istorijski Arhiv
Foto/ Izložba ratnih fotografija
Izložbu pod nazivom “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.” u kragujevačkom muzeju “21. oktobar” priredila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“. Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Grad Požarevac.

U kragujevačkom muzeju „21. oktobar“ otvorena je izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941-1945.“ kojom pored Dana državnosti Republike Srbije ova kragujevačka ustanova kulture i sećanja obeležava i 45 godina od osnivanja. Izložbu čiji je pokrovitelj Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Grad Požarevac, priredila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana“. Izložbu je otvorila pomoćnica ministra odbrane za ljudske resurse Katarina Tomašević.

Foto/GP/ eksponati sa izložbe

Pored domaćina na izložbi su govorili predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović i direktorka Istorijskog arhiva dr Jasmina Nikolić, u delegaciji ispred grada Požarevca izložbi je prisustvovao i član gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Krstić.

Foto/G.P. /Otvaranje izložbe Istorijskog Arhiva Požarevac u Kragujevcu

Predsednik požarevačkog parlamenta Predrag Mijatović je rekao da je tema izložbe jedna od najbolnijih za naš narod a posebno za Kragujevac:

” Iako su se Kragujevčani veoma potrudili da ovim spomen parkom objasne posetiocima šta se ovde desilo tokom drugog svetskog rata, teško je shvatiti stepen terora kome su bili izloženi vaši sugrađani pre osam decenija. Zato su izložbe poput ove važne, da njima pokušamo učiniti da se istorija ne ponavlja, ne da bi se takmičili u tome ko je imao više žrtava, već da zajedno sprečimo da nastanu nove. Lekcija koja je pred nama znači će podjednako i potomcima žrtava i potomcima zavojevača. Greške koje su pravljene ne mogu se ispraviti, ali mogu da se naznače kao proizvod jednog nesrećno uređenog sistema u datom istorijskom trenutku, bez označavanja čitavog naroda kao zločinačkog. Počastvovan sam što na tom putu čuvanja sećanja, Istorijski arhiv iz grada iz kog dolazim ima značajnu ulogu i što će nam pomoći da se tokom ove izložbe podsetimo, oprostimo ali nikada ne zaboravimo.”-rekao je Mijatović.

Ove godine se navršava 80 godina od streljanja nedužnih kragujevačkih civila, hiljade ljudi i dece koji su u jednom danu otišli u večnost ali ne i zaborav njihovih sunarodnika.

Foto/ istorijski Arhiv detalji sa izložbe u Kragujevcu

Izložbu čine brojne fotografije, dokumenta i isečci iz novina koji vraćaju u prošlost i pokazaju kako su proticale te ratne godine onima koji su preživeli veliko kragujevačko ali i sva ostala stradanja u našoj zemlji.

Autori su primenom metodologije naučne istoriografije odabrali 160 arhivskih fotografija i 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam gradova Republike Srbije. U segmentu izložbe koji prikazuje stradanje civila u Drugom svetskom ratu, sa svojom dokumentacijom učestvuje Muzej 21. oktobar, koji ove godine obeležava i 80 godina od kragujevačke tragedije.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend