Društvo

U okrugu prijavljen manji broj neželjenih reakcija na vakcinu protiv Koronavirusa

Foto/ ilustracija/Pixabay vakcina protiv korona virusa
U Braničevskom okrugu od početka vakcinacije ukupno je vakcinisano svim vakcinama 12.542 osoba. Sa teritorije grada Požarevca  vakcinisano je oko 6.355 lica. Po rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac do sada su prijavljene samo dve neželjene reakcije u Žabarima i u Malom Crniću koje su se manifestovale u vidu povišene telesne temperature koja je trajala jedan dan  i  crvenila praćenim bolom na mestu uboda.

Ukupno je u januaru  aplikovano  kineskom inaktiviranom Sinofarm vakcinom  10725 doza te vakcine a u Podunavskom okrugu 11835 doza. Vakcinom „Fajzer-Biontek“ je ukupno vakcinisano i revakcinisano 756 osoba i tom vakcinom su obuhvaćeni zaposleni i korisnici gerontoloških centara i zdravstveni radnici. Ruske Sputnjik V odnosno  „Gam-Cov 2“ vakcin smo dobili   420 doza za sada samo za prioritetne grupe, tj zdravstvene radnike a vakcinacija je u toku u Domu zdravlja Požarevac. Od početka vakcinacije ukupno je vakcinisano u Braničevskom okrugu  svim vakcinama 12542 osobe a u Podunavkom okrugu 13438 osoba.“–rekla je direktorka Zavoda za Javno zdravlje Požarevac, dr Ana Jovanović.

„ Što se tiče neželjenih reakcija od vakcinacije do sada smo imali prijavljene samo dve neželjene reakcije jedna u Žabarima a druga u opštini Malo Crniće. Reakcije su se manifestovale u vidu crvenila na mestu uboda i povišene temperature koja je trajala jedan. Moguće i druge  reakcije poput crvenila, slabog bola i manjeg otoka, ali i povišena  temperatura koja traje par dana, malaksalost, glavobolja i drugi simptomi koji traju nekoliko dana. Moguća je pojava i  periorbitalnog edema, zapravo većeg otoka,  Limfodenopatije, problemi sa koagualicijom krvi ali to su retki slučajevi. Mogu se javiti neke mučnine  crvenilo na mestu uboda, glavobolja ali to se moće javiti kod svih vakcina.” -istakla je dr Jovanović.

Vakcinacija se i dalje obavlja u već ranije određenim punktovima, a ako se pojavi veća potreba moguće je određivanje još nekog punkta u gradu. Grad Požarevac ima šest punktova za vakcinaciju, a opštine imaju po dva u domovima zdravlja“,  rekla je Jovanović.

Za potrebe revakcinacije kineskom vakcinom  u Zavod za javno zdravlje Požarevac stiglo 14.853 doza  “Sinofarm” vakcine a revakcinacija građana je u toku.

 

 

Avatar

Tatijana Spasojević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Normalno da je mali broj “neželjenih” reakcija,jer većina ne može da stigne do telefona! Reakcije na “vakcine” će se ispoljiti u vremenskom opsegu od 7 dana do 6 meseci,bar tako kažu naučna istraživanja! Sve u svemu,svako će snositi posledice za svoje odluke

    Odlično napisan članak,svaka čast za predanost,bar se neko iskreno bavi izveštavanjem o navodnom monitoringu! Bravo za g-đicu Spasojević!

%d bloggers like this:
Send this to a friend