Društvo

U Opštoj bolnici obavezna vakcinacija hospitalizovanih pacijenata?

Boom93/MMV
Iako se u poslednje vreme, a nakon stagnacije u vakcinaciji stanovništva, sve više zagovara ideja uvođenja obavezne vakcinacije određenih grupa stanovništva, ali i svih građana, to ipak još uvek nije urađeno. Međutim, u nedostatku ove odluke određene zdravstvene ustanove su pozivajući se na Ministarstvo zdravlja donele odluke da pacijenti koji dolaze na lečenje u ove ustanove, a prethodno nisu vakcinisani protiv koronavirusa, obavezno moraju biti imunizovani dok su u bolnici.

Odluka o uvođenju obavezne vakcinacije za hospitalizovane pacijente nedavno je doneta u Opštoj bolnici u Požarevcu, što je dovelo do različitih reakcija kod građana.

Prema Zakonu o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, uvođenje takvih mera je, moguće. Prema istom propisu, u slučaju pojave epidemije zarazne bolesti, ministar zdravlja može i da naredi obaveznu ili preporučenu vanrednu imunizaciju. Međutim, budući da ovakvu odluku minister zdravlja još uvek nije doneo, odluka o obaveznoj imunizaciji građana koji su na lečenju je upitna.

“To je moguće na osnovu zakona, ali ponavljam, Ustav je taj koji je branič ljudskih prava. Dakle, moglo bi da se uvede, mogao bi naredbu da donese ministar, mogla bi da se propiše obavezna vakcinacija za sve ili određene kategorije građana, ali bi Ustav i dalje ostao nepromenjen. Ustav ne predviđa ograničenja slobode uverenja, ne predviđa obeveznu zaštitu zdravlja, već je to pravo. Drugim rečima, Ustavni sud, ukoliko bude bio slučaj, jeste taj koji bi rekao završnu reč – ova odredba zakona je u skladu sa Ustavom ili ne”, istakao je za RTS; Slobodan Orlović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

A otvara se pitanje i da li bi takve odredbe mogle da budu diskriminatorne.

“Tu se ne radi o nekim diskriminatornim merama, već o merama prevencije za širenje virusa. Iako u ovom trenutku Zakon o zabrani diskriminacije ne prepoznaje status vakcinisanog, da bi u tom smislu bila povreda prava, to će se ipak postaviti kao ozbiljno pravno pitanje u budućnosti. Bilo bi sporno da samo vakcinisani mogu da uđu, šta je sa onim ljudima koji imaju pi-si-ar test što je u većini država EU praksa i sa drugima koji iz medicinskih razloga ne mogu da se vakcinišu”, napominje Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom, u izjavi za list Danas, ističe da pored toga što je ovako sročena odluka problematična ona je i formulisana na takav način da ostaje nejasno šta zapravo znači obavezna vakcinacija za pacijente u bolnicama, jer se postavlja pitanje šta će se desiti ako pacijent odbije vakcinaciju.

Iz Opšte bolnice za Boom93 su rekli da nijednom pacijentu neće biti uskraćena zdravstvena nega u skladu sa njegovim zdravstvenim stanjem, kao i da Opšta bolnica Požarevac postupa u skladu sa uputstvima dobijenim od Ministarstva zdravlja kao i sve ostale ustanove iz Plana mreža zdravstvenih ustanova.

“Ukoliko vitalne indikacije pacijenta ne dopuštaju imunizaciju, takvom pacijentu će biti ukazana medicinska pomoć bez obavezne vakcinacije, uz primenu svih mera zaštite”, dodali su iz ove ustanove.

U odluci koji je potpisao direktor Opšte bolnice stoji da „pacijenti koji se leče u stacionarnim uslovima, ukoliko nisu prethodno imunizovani na Sars-Cov-2, potrebno je da u toku trajanja hospitalizacije, obavezno budu vakcinisani protiv bolesti kovid 19“, kao id a se ova odluka poziva na dopis Ministarstva zdravlja od 13. jula, dostavljen elektronskim putem.

Kako se u odgovoru za naš medij navodi, ove mere donete su u cilju sprečavanja širenja infekcije kovida 19 nakon što je na nivou Srbije uočen porast broja obolelih kod nevakcinisanog zdravstvenog osoblja, naročito po povratku sa godišnjih odmora, kao i kod pacijenata koji su primani na stacionarno lečenje.

Međutim, požarevačka bolnica nije jedina koja je donela ovakvu odluku. Prema pisanju lista Danas, ovakva odluka doneta je i u Opštoj bolnici Pančevo.

Podsetimo, kako je Boom93 pisao, u Opštoj bolnici je doneta i odluka da zaposleni zdravstveni radnici nakon povratka sa odmora moraju da imaju negativan PCR test ukoliko nisu vakcinisani, kao i da će na lečenje u bolnicu ukoliko nisu hitni slučajevi biti primljeni samo oni pacijenti koji imaju potvrdu o vakcinaciji protiv koronavirusa ili negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

Kako je Boom93 tada saznao iz gradskog Zavoda za javno zdravlje, pacijenti koji imaju uput za stacionarno lečenje ne plaćaju PCR test.

 

 

 

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Protivustavno i nezakonito ponašanje nesposobnih partijskih direktora javnih institucija!!!

    Odluka o prisilnoj inokulaciji je težak zločin protiv čovečanstva,to potvrđuju Nirnberški kodeks i pravila,kao i IHR!!! Šta nije jasno?!?
    Očekujem od portala BOOM 93 da objavi moj komentar,jer je moje ustavno pravo da ukazujem na grubo kršenje zakona i Ustava od strane vlastodržaca-kabadahija!!! Kao što je i zakonska obaveza Tužilaštva i Policije da spreče vlastodržce-kabadahije i nesposobne partijske direktore da krše zakone i Ustav,ali…!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend