Društvo

U planu izgradnja vetroelektrane u Kučevu

vetrenjače
Pixabay/ilustracija
U naselju Rakova Bara koje pripada opštini Kučevu, u planu je izgradnja nove vetroelektrane sa oko 30 vetrogeneratoa ukupne snage 150 MW.

Opština Кučevo je za ovaj veliki investicioni projekat na javni uvid stavila elaborat plana detaljne regulacije koji se donosi sa ciljem da se na predmetnom području definišu parametri izgradnje i odredi pozicija nove vetroelektrane.

Кako se navodi u elaboratu, vetroelektrana će se nalaziti u severnom delu Кučeva, a predmetni prostor koji je obuhvaćen planom obuhvata površinu od 1750,90 hektara na prostoru katastarskih opština Rakova bara, Radenka, Duboka, Ševica i Turija.

Prednost vetroelektrane biće njen geografski položaj jer će se nalazi na brdu, što je mnogo povoljnija lokacija za iskorišćenje energije vetra.

Osnovna karakteristika vetroelektrane “Rakova bara” je da je locirana na brdskom terenu, a ne ravničarskom koje je znatno pogodnije za ovakvu vrstu objekta. Područje vetroelektrane je definisano uz poštovanje potencijala vetra, topografskih karakteristika, na dovoljnoj udaljenosti od naselja, u cilju izbegavanja povećanja intenziteta buke i izvan područja kulturnih i zaštićenih prirodnih dobara – navodi se u objavljenom elaboratu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend