Društvo

U poslednja 24 sata 1.328 zaraženih, još pet osoba preminulo

U Srbiji je drugi dan zaredom registrovan rekordan broj zaraženih koronavirusom. Od 9.690 testranih u poslednja 24 sata kovid19 laboratorijski je potvrđen kod 1.328 ljudi, što je za gotovo 300 više nego dan ranije. Preminulo je pet osoba.
ilustracija/pixabay

Prema podacima Ministarstva zdravlja trenutno je u bolnicama smešteno 946 pacijenata od kojih je 39 na respiratorima.

Od početka epidemije u našoj zemlji je urađeno 1.308.639 testova, a zaraženo je 42.208 ljudi. Koronavirus je prema zvaničnim podacima odneo ukupno 803 života

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je ovo najteži dan za Srbiju od početka epidemije. Prema njegovim rečima, u Beogradu je za poslednjih 24 sata bilo 2.567 pregleda. Veliki broj pregleda, kako je naveo, je i u Užicu – 397.

Kada je u pitanju popunjenost kapaciteta, rekao je da u Novom Sadu nema problema, da je u Nišu dobro stanje i da ima 97 slobodnih mesta, dok je u Kragujevcu situacija teška jer je, kako je naveo, već zauzeto 43 odsto posteljnih kapaciteta.

Dodao je da je u Areni u poslednja 24 sata smešteno 35 novih pacijenata.

Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je kovid19 potvrđen u 21 ustanovi socijalne zaštite i domu za smeštaj odraslih i starih kod 63 korisnika i 51 zaposlenog.

Prema podacima Ministarstva od posledica oboljevanja do sada su se oporavila 1.084 korisnika i 433 zaposlena u ovim ustanovama.

Nakon sastanka sa direktorima svih kovid bolnca u zemlji predsednik Srbije je rekao da neće biti uvođenja novih mera, ali da će biti strogo sankcionisano kršenje postojećih.

“Nismo ulazili u mere, to ostavljamo štabu stručnih ljudi. Mi smo se bavili pomaganjem tim ljudima u sprovođenju njihovih mera”, rekao je Vučić, dodajući da će država podržati mere koje donese Krizni štab.

“Ti ljudi su veoma odgovorni i znaju bolje nego ja. Samo, mi moramo da isplatimo plate i penzije i razmišljamo da izbegnemo situaciju u kojoj ćemo morati da uvedemo policijski čas”, rekao je predsednik i dodao da “uvođenje policijskog časa nikada nije bila politička odluka”.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je danas da epidemiološka situacija sa koronavirusom u Srbiji iz nepovoljne prelazi u izuzetno nepovoljnu, nakon što je juče registrovano više od 1.000 zaraženih, i dodao da se sada može očekivati eksponencijalni rast broja inficiranih.

Rekao je da se zdravstveni kapaciteti u Srbiji ne pune tako brzo kao prethodnom periodu, ali da “brojke” daju razloga za brigu.

Napomenuo je da je situcija u okruženju i Evropi potpuno van kontrole i dodao da se maskimalno moramo truditi da poštujemo ono što smo naučili u proteklih šest meseci.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da se, kada je epidemiološka situacija u vezi sa koronavirusom u pitanju, nalazimo u eksponencijalnom usponu u Beogradu. S obzirom ta to da se uz skok broja zaraženih, povećava i broj hospitalizovanih, Kon kaže da će novo pooštravanje mera verovatno doći na red.

Naveo je da je ograničenje kretanja kao opcija na poslednjem mestu i naglasio da se pre toga mora obezbediti da ne dolazi do kontakta sa zaražanima.

“Ako situacija ipak bude toliko loša da, bez obzira na to što će biti ozbiljnih ekonomskih problema, moraju da se uvode ozbiljne restrikcije, onda je to nešto što ćemo morati da prelomimo i da vrlo jasno i glasno kažemo”, rekao je Kon.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend