Društvo

U Požarevcu 44 deteta čeka da im lokalna vlast obezbedi ličnog pratioca

deca sa posebnim potrebama
Foto/Ilustracija deca sa posebnim potrebama
Na teritoriji grada Požarevca usluga  ličnog pratioca deteta sa posebnim potrebama pruža se za 44 deteta a po rečima Jasmine Turudić predsednice Udruženja Veritas ovu uslugu  Udruženje neće moći pruži  od početka školske godine  od 18. januara  jer još uvek traje konkurs. Naime Konkurs za pilotiranje usluge ličnog pratioca za period januar – avgust 2021.raspisan je tek pre dva dana a zakonski rok je minimum 15 dana uz sve procedure ova usluga će korisnicima biti dostpuna tek početkom februara.

Konkurs za ličnog pratioca objavljen je 12. januara što samo govori  o tome da mi nećemo moći da pružimo uslugu od početka školske godine  od 18. januara  jer još uvek traje konkurs.  Zakonska procedura je 15 dana i treba  sačekati do 28. januara da vidimo hoće li stići još prijava putem konkursa  i nakon potpisivanja ugovora sa izabranim pružaocem usluge, usluga može biti dostupna korisnicima, a to će verovatno biti početkom februara.“- ističe predsednica Udruženja Veritas, Jasmina Turudić u izjavi za Boom93.

Konkurs koji je raspisan je za pilotiranje usluge ličnog pratioca za period januar – avgust 2021. godine biće finansiran sredstvima iz budžeta Grada Požarevca,  u ukupnom iznosu od 25 000 000 dinara.

Pravo podnošenja prijave za pilotiranje usluge ličnog pratioca, imaju organizacije, odnosno udruženja koja su od  javnog interesa za Grad Požarevac u oblasti zaštite lica sa invaliditetom  pod uslovom da sprovode aktivnosti ili da im je sedište na teritoriji Grada Požarevca, kao opštinske ili međuopštinske organizacije.

„Mi smo skretali pažnju da je konkurs trebao da se objavi ranije da bi nakon svih zakonskih procedura usluga bila dostupna koricnicima do 18. januara ove godine ali moguće je da se zbog kompletne situacije sa korona virusom nije reagovalo na vreme da se izglasa budžet i raspišu konkrusi.“-naglašava Turudić.

Udruženje za negovanje zdravih stilova života VERITAS inače je prethodnih godina uspostavilo ovu uslugu a po ugovoru i projektu lični pratioci su bili angažovani do 31. decembra protekle godine kada se njihov angažman  i završio.

Jasmina Turudić
Foto/ Jasmina Turudić predsednica Udruženja Veritas

Naše udruženje je u postupku licenciranja, grad ima pravilnik o pružanju usluge, naši pratioci su prošli akreditovanu obuku, usluga se pruža za 44 deteta, a na listi čekanja nemamo ni jedno dete.Usluga se pruža u različitim ustanova u vrtiću, osnovnim i srednjim školama a imamo i 4 deteta koja idu u specijalne škole koje su na teritoriji grada Beograda a za njih su obezbeđeni prevoz i lični pratioci. Mi smo u ovom trenutku u kontaktu sa roditeljima čija su deca koricinici ove usluge i skrenuli smo pažnju  da dok se konkursna procedura zakonski ne završi mi nećemo moći da pružimo uslugu što će znatno otežati svim roditeljima koji rade i imaju potrebu za tom uslugom.“-zaključuje Turudić.

 

Lični pratilac je usluga socijalne zaštite i podrazumeva podršku detetu u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenju, oblačenju i komunikaciji sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend