Društvo

U Požarevcu počela vakcinacija protiv kovida trećom dozom

(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)
U  svim Domovima zdravlja  na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga od 17. avgusta krenula je  primena treće buster doze. U Požarevcu se vakcinacija  trećom dozom radi na svim punktovima kao i do sada, ali iz Doma zdravlja napomominju da građani ne dolaze bez poziva i zakazivanja već da sačekaju  da dobiju poruku ili email sa obaveštenjem o trećoj dozi.

Svi koji su drugu dozu vakcine protiv kovida primili pre najmanje šest meseci od juče mogu da prime i treću. Dopunska doza prvenstveno je namenjena osobama sa slabim imunitetom, onima koji imaju više od 70 godina, starijima od 60 godina koji borave u domovima, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, kao i putnicima koji koriste međunarodni saobraćaj.

Ana Jovanović direktorka ZZJZ
Foto/ T.S. Ana Jovanović direktorka ZZJZ Požarevac

Ono što je novo u naša dva okruga krenulo se sa primenom treće buster doze  vakcine protiv Kovida 19  stručni tim, komitet za imunizaciju je u prethodnom periodu doneo preporuke koje osobe  mogu i na koji način će se vakcinisati odnosno dobijati treću buster dozu vakcine protiv Kovida 19.  Prvenstveno je namenjena za osobe koje su starije od 70 godina, za osobe koje su imunodeficijentne ili su pod  imuno supresivnom terapijom, osobe koje su primile transplantate ili osobe koje žive sa ovakvim pacijentima.“- ističe dr Jovanović.

Građani koji su primili vakcinu pre šest ili više meseci će dobijati sms poruku ili email sa informacijom kada će doći da se vakcinišu ovom trećom dozom, ali prvenstveno se buster doza odnosi na osobe  osobe sa pomenutim indikacijama. Bez obzira koju je vakcinu osoba u prethodnom periodu primila, građanima je ostavljena mogućnost izbora treće doze.

Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. Kod ruske vakcine je jedino situacija drugačija i ukoliko se  (Sputnik V) primenjuje kao treća (buster) doza, u tom slučaju daje se prva komponenta ove vakcine.“– napominje dr Jovanović.

Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji – kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka. Ukoliko se Gam-KOVID-Vak (Sputnik V) primenjuje kao treća (buster) doza, u tom slučaju daje se prva komponenta.

 

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend