93 sekunde Društvo

U toku je retestiranje štićenika iz Ustanove za smeštaj starih u Velikom Popovcu (VIDEO)

U Opštini Petrovac na Mlavi u toku je  retestirarnje obolelih štićenika iz Ustanove za smeštaj starijih i odraslih lica „Gvozden Jovančićević“ u Velikom Popovcu. Od svih testiranih 60 njih je negativno na ponovljenom testu, a situacija je mnogo bolja nego pre dve nedelje,saznaje Boom 93.
Covid ambulanta Petrovac na Mlavi

Kako je za Bom 93 rekla Hristina Đorđević, potparol opštine Petrovac na Mlavi  prvi rezultati ponovljenog testiranja su ohrabrujući. „Ono što je pozitivno u ovoj situaciji je to da se radi retestiranje korisnika i već oko 60 njih je negativno na ponovoljenom testu,  par njih je još uvek pozitivno, takođe i svi zaposleni se oporavljaju i vraćaju na posao tako da se sve u svemu situacija stabilizuje i dosta je manji pritisak nego pre dve nedelje“-naglašava Đorđević.

Opština Petrovac na Mlavi je u prvom talasu korona virusa imala svega 4 registrovana slučaja obolelih od korona virusa ali sredinom jula broj zaraženih se naglo povećao jer je veći broj korisnika i osoblja iz Doma za smeštaj starih u Velikom Popovcu bio pozitivan na COVID-19.

Petrovac reka Mlava

„Zbog velikog broja obolelih a kako je u pitanju specifična populacija,  Grudno odeljenje opšte bolnice u Petrovcu na Mlavi pretvoreno u Covid Bolnicu u kojoj su smešteni pacijenti sa težom i srednje težom kliničkom slikom, dok su oni najteži slučajevi prebačeni u Covid bolnicu Požarevac“- dodala je potparol Opštine Petrovac na Mlavi, Hristina Đorđević.

Na pitanje da li je Opština Petrovac na Mlavi od početka pandemije dobila neke donacije od relevantnih institucija ili odgovornih pojedinaca, Đorđević kaže da je bilo i pojedinaca i društveno odgovornih kompanija koje su od početka uvođenja vanrednog stanja pomagale na razne načine.

Petrovac centar

“ Restoran Ilić organizovao je narodnu kuhinju za najugroženije stanovnike ove opštine kao i pojedine firme kao što su Eko Step Pelet i Eko fill koje su donirale novac od kojih su pravljeni paketi pomoći u saradnji sa centrom za Socijalni rad, pa kompanija Glanc Luks koja je na sopstvenu inicijativu dezinfikovala sve stambene objekte na teritoriji ove opštine.

Komunalno preduzeće iz ove opštine i dalje vrši dezinfekciju ulica,  bolnice, Doma zdravlja, Kovid ambulante i sve prilaze kao i domove u Stamnici i Velikom Popovcu i svih drugih javnih ustanova.

Ambulanta Petrovac na Mlavi

Potparol Doma Zdravlja Petrovca na Mlavi, Nikoleta Ristić Živanović, istakla je za Boom 93 da je poslednjih nekoliko dana malo smanjen pritisak na Kovid Ambulantu koja je inače organizovana po smenama i radi od 7 od 21h .U ambulanti radi, kako radnim danima tako i vikendom ukupno 5 lekara, 5 medicinskih sestara, plus jedna medicinska sestra koja je angažovana radnim danima pre podne.

Pacijenti sa simptomima a to su uglavnom otežano disanje, bol u grlu, kašalj, povišena telesna temperatura, kratak dah dolaze na pregled u Kovid ambulantu gde bivaju pregledani od strane doktora i tom prilikom se radi osnovna dijagnostika koju čine krvna slika i rendgen pluća, a potom ukoliko postoji indikacija radi se brzi test (serološki) ili PSR na prisustvo virusa SARS COV2. U skladu sa nalazima dijagnostikei rezultata PSR testa odlučuje se o daljem lečenju.

Pacijenti koji su pozitivni na prisustvo virusa SARS COV2, a sa lakšom kliničkm slikom bez upale pluća, upućuju se na kućno lečenje  i kućnu izolaciju koja traje 14 dana, sa obavezom javljanja lekaru ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja. Kontrolni bris s radi nakon 14 dana.

Po rečima Nikolete Ristić Živanović, predstavnice Doma zdravlja iz Petrovca na Mlavi,“Interval čekanja rezultata je uglavnom 48 sati i to ne zavisi od ove ustanove već od referentne laboratorije koja obrađuje rezultate“

„U ovom trenutku se ne može govoriti o preciznoj statistici i broju pacijenanta koji dolaze ovom prilikomjer je određeni broj testova još uvek u obradi“- naglasila je Ristić Živanović.

I pored  poboljšanja situacije iz ove Opštine apeujuju na sve građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mera pogotovo nošenja maski u zatvorenom prostoru i izolacije ukoliko je neophodno.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend