Društvo

U toku pripreme osmaka za polaganje završnog ispita, probni ispit krajem marta

Boom 93/Arhivska fotografija
Pripreme za polaganje završnog ispita za učenike osmog razreda u školama u gradu počele su u prvom polugodištu, a pored priprema koje nastavnici drže nakon časova u školi deo materijala se zbog uslova u kojima se odvija nastava šalje u google učionice.

U izjavi za Boom 93, Margareta Sekulović, direktorka Osnovne škole „Sveti Sava“, kaže da se prirpemna nastava drži iz svih predmeta koji se polažu na ispitu, a da nastavnici posle nastave po grupama održavaju časove pripreme, dok se deo materijala šalje onlajn.

„Pripremu smo počeli na vreme, još u prvom polugodištu i jedan deo je već urađen. Zbirke su se pojavile tako da će i zadaci iz svih zbirki biti prorađeni od strane učenika i nastavnika“, kaže ona.

Probni završni ispit za sve učenike osmog razreda zakazan je prema školskom kalendaru  26. I 27.

Prema rečima Sekulović, tada će se simulirati uslovi koji će biti na završnom ispitu.

„Proba završnog ispita se i radi u cilju kako bi deca procenila svoje znanje, gde se nalaze, u kojim oblastima treba još više da rade, ali takođe i da se naviknu na celu atmosferu koja će biti u junu“, navodi ona.

Osmaci će završni ispit polagati 23., 24. i 25. juna.

Testovi se pregledaju onlajn

Novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što će se testovi pregledati onlajn kako bi se obezbedila pouzdanost tog procesa, rekla je za RTS Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

“Proces je dobio novo ruho – digitalizaciju. Samo polaganje će još biti klasično, uz papir i olovku”, navodi Stanojevićeva, ali će se, kako očekuje, za koju godinu preći na onlajn.

Kaže da je pregledanje testova digitalizovano.

Testovi stižu na jedno mesto gde se skeniraju. Nastavnici pregledaju testove onlajn. Na primer, po jedan nastavnik iz Niša i Jagodine pregledaju isti zadatak jednog učenika čime se, napominje, garantuje pouzdanost pregledanja.

“Ukoliko postoji razlika u oceni tačnosti nekog zadatka pregledanje preuzima supervizor”, kaže Stanojevićeva dodajući da su to retki slučajevi.

U narednim danima Boom93 će se ovom temom baviti opširnije.

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend