Društvo

U vazduhu i dalje visoke koncentracije ambrozije, moguće su alergije

Prema poslednjem  izveštaju Zavoda za javno zdravlje na teritoriji grada Požarevca i široj okolini su registrovane  srednje do visoke koncentracije ambrozije u vazduhu kao i niske koncentracije polena pelina, konoplje, štira, trava i koprive. Osobe osetljive na ovaj polen treba da se pridržavaju saveta lekara i prepisane terapije.
Ambrozija
Pixabay/Ilustracija alergija

Za osobe koje burno reaguju na ambroziju i dalje je najteži deo godine, budući da koncentracija polena ove biljke, jednog od najjačih i najopasnijih alergena na svetu, najveće vrednosti dostiže od avgusta do kraja septembra.

Jedna biljka može da proizvede više miliona zrnaca polena, i više desetina hiljada semenki. Seme je izuzetno otporno, i u poljskim uslovima može da bude sposobno za klijanje i posle trideset godina.

Kada je o lečenju reč, najčešće se primenjuje terapija antihistaminicima i kortikosteroidima.Ambrozija ima više od 50 jedinjenja koja izazivaju alergiju, pa se simptomi preosetljivosti na polen ove biljke  manifestuju kao kijanje,peckanje i suzenje očiju, obilno curenje iz nosa i zapušenost nozdrva, svrab i crvenilo kože.

Po rečima doktora Zorana Pavlovića, načelnika odeljenja za sanitarnu hemiju Zavoda za javno zdravlje Požarevac osobe alergične na polen ambrozije treba da se pridržavaju propisane terapije i izbegavaju izlazak u prirodu u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima jer su koncentracije polena izuzetno visoke u tom periodu  i mogu izazvati teže alergijske reakcije kod osoba osetljivih na ovaj polen.

„Preporuka je da što  manje vremena provode u prirodi, a da poslove na otvorenom obavljaju nakon kiše ili kasno po podne jer je tada koncentracija polena najmanja da zatvaraju prozore uveče i ujutro jer tada u vazduhu ima najviše polenovih zrna, po povratku kući skinu odeću, operu kosu i da se istuširaju, kako bi odstranili polen, ne suše odeću napolju  kao i da alergologom razmotre mogućnost imuno-terapije.“-naglašava Pavlović.

Kod pacijenata koji su alergični na polen trava, drveća ili korova kao što je ambrozija, imunoterapija se započinje van sezone cvetanja, najbolje tokom novembra i decembra, a prvi rezultati vidljivi su već na proleće.

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend