Društvo Sport

U Velikom Gradištu predstavljena monografija „Šampioni iz male varoši“

Veliko Gradište monografija
Foto/ predstavljenje monografije
U novoj sportskoj hali na Srebrnom jezeru obeleženo je četiri decenije od kada su odbojkaši VGSK-a iz grada na Dunavu osvojili titulu šampiona nekadašnje Jugoslavije. Tim povodom je predstavljena monografija “Šampioni iz male varoši“ .

Prošlo je takođe toliko 40 godina od nastupa u Kupu evropskih šampiona i osvajanja petog mesta, kao i 40 godina od otvaranja prve savremene sportske dvorane u Velikom Gradištu. Istoga dana, na istom terenu, seniorske odbojkaške reprezentacije Srbije i Severne Makedonije igrale su prijateljsku utakmicu.

Ovaj izuzetan sprotski i kulturni događaj okupio je ljubitelje odbojke, vrhunske sportiste i sportske radnike – predstavnike Odbojkaškog saveza Srbije na čelu sa predsednikom Zoranom Gajićem, čelne ljude lokalne zajednice sa predsednikom opštine Draganom Milićem, šampionsku generaciju i njihove trenere, gradištanske olimpijce Mihajla Mitića i Slobodana Bobu Kovača – sadašnjeg selektora srpske reprezentacije, selektora reprezentacije Severne Makedonije Nikolu Matijaševića i predstavnike sportskih asocijacija i klubova.

Foto/ predstavljanje monografije u sportskoj hali

Knjigom “Šampioni iz male varoši“, autora Dragana Živanovića, obuhvaćeni su događaji od osnivanja Odbojkaškog kluba VGSK formiranjem odbojkaške sekcije u okviru Sportskog društva “Mladi borac“ davne 1945, njegovo reafirmisanje 1965. godine, sedamdesete kao decenija najlepšeg perioda Kluba pa sve do današnjih dana kao potvrda o specifičnoj školi odbojke u ovom gradu.

Šampionska generacija odbojkaša Velikog Gradišta i njihovi tadašnji treneri, legandarni Petar Stanišić i Radomir Veličković, proslavili su, u proleće 1980. godine, ovaj grad odbojke. Bez dovoljno novca za finansiranje vrhunskog sporta, ali sa dovoljno znanja, entuzijazma, talenta, upornosti, želje i fanatizma.

Ovom prilikom, ponovo su se sastali osvajači titule: Mate Piljić, Nebojša Vrzić, kapiten Vladislav Dinić, Milan Selić, Miomir Rajčić, Vladimir Trifunović, Miodrag Mitić, Slobodan Đorđević, Nenad Đorđević, Ljubiša Lukić i Zoran Vitić, čuvajući uspomenu i na, u međuvremenu preminule, Nikolu Šuputa, Aleksandra Bogdanovića i Branka Murgulja.

O stvaranju šampionske generacije govorio je nekadašnji trener, dugogodišnji predsednik i aktuelni sportski direktor Odbojkaškog kluba VGSK Radomir Veličković: “Dug je period od 40 godina od kad smo osvojili šampionsku titulu, a ona nije slučajno došla. Mi smo u kontinuitetu, generaciju po generaciju gradili kvalitetnu ekipu. Pre osvajanja šampionske seniorske titule bili smo tri puta juniorski prvaci Jugoslavije.“, podsetivši da je u Gradištu prve odbojkaške korake napravio i Boba Kovač.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend