Društvo

U „Zabeli“ zaražena četiri osuđenika

U požarevačkom zatvoru „Zabela“ trenutno su virusom korona zaražena četiri osuđenika, rečeno je Danasu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Foto: Uroš Urošević / Boom 93 (arhiva)

Nakon što je Danas pre dvadesetak dana prvi objavio da su 84 zatvorenika zaražena u ovom kazneno-popravnom zavodu, od tada su njih 75 nakon prvog kontrolnog testiranja dobila negativan nalaz, a četiri pozitivan.

Svih 79 zatvorenika se nalaze u izolaciji. Još dva zatvorenika su u bolnici, dok su trojica puštena na slobodu nakon izdržane kazne i oni više nisu u nadležnosti Uprave, ali će i dalje biti medicinski zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama.

– Ističemo i da lica kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa korona u najvećem broju nisu imala nikakve simptome i nemaju ih i dalje. Oni se dobro se osećaju i izolovani su sve vreme od drugih osuđenika. Lica su sve vreme pod pojačanim medicinskim nadzorom i njihovo stanje se i dalje prati. Reč je o osuđenicima u poluotvorenom odeljenju u jednom paviljonu. Naglašavamo da je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni, kažu iz Uprave za Danas.

Kako ukazuju, od ukupno 29 penalnih ustanova, samo je u „Zabeli“ potvrđeno prisustvo virusa korona kod osuđenika.

– Preduzeli smo sve neophodne mere prevencije i pre proglašenja vanrednog stanja i od tog trenutka svakodnevno proveravamo da li se u svim zavodima poštuju sve procedure koje su uvedene kako bi se sprečila pojava virusa korona u zavodima i kako bi se sačuvalo zdravlje osuđenika i pritvorenika, kao i zaposlenih u sistemu, objašnjavaju iz Uprave.

Kako nam je rečeno, ponovo su dozvoljene posete u zatvorima, ali uz striktnu primenu zaštitnih mera.

– Sve posete u narednih sedam dana biće ograničene na 30 minuta samo sa jednim posetiocem, uz obavezno merenje temperature licima koja dolaze u posetu pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za lica lišena slobode, osim ove vrste zaštite, biće obezbeđeni i viziri. Tokom posete biće poštovana preporučena distanca i neće biti dozvoljen neposredan fizički kontakt između sagovornika. Po okončanju posete, lice lišeno slobode će na bezbedan način da odloži korišćena sredstva zaštite (masku, rukavice i vizir), uz dezinfekciju ruku i povratak u prostorije preko dezo barijere, ističu u Upravi i dodaju da će posete u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu do daljeg biti zabranjene.

Takođe, posete advokata mogu da se realizuju u skladu sa zakonom bez dodatnih ograničenja i uz striktne primene mera bezbednosti koje se odnose na obavezno merenje temperature zastupnicima pre ulaska u ustanovu, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Višeinformacija možete pročitati OVDE.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend