Društvo

Udruženje pacijenata Srbije: Hroničnim bolesnicima potrebne detaljne informacije o vakcinisanju

Pixabay/Ilustracija
Udruženje pacijenata Srbije apelovalo je danas na lekare i zdravstvene ustanove da što pre pripeme detaljne informacije u vezi sa eventualnim ograničenjima i rizicima hroničnih pacijenata u vakcinaciji  protiv korona virusa.

Dostupnost vakcina protiv korona virusa je svakako dobra vest za pacijente u Srbiji, ali kod mnogih postoje oprez i strah od eventualnog negativnog dejstva vakcinacije na ishode trenutnog lečenja, navedeno je u saopštenju tog udruženja.

“Da li vakcina protiv COVID-19 može negativno da utiče na moje zdravlje uz postojeće bolesti? Kako vakcina deluje na efikasnost terapije koje primam? Da li moram da prekinem terapiju na neko vreme ako se vakcinišem? Koja vakcina je odgovarajuća za moje zdravstveno stanje? Ovo su samo neka od pitanja čiji odgovori su važni za pacijenta pre odlaska na vakcinaciju”, rekao je predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović.

On je istakao da, uprkos tome što pacijenti imaju priliku da se posavetuju sa lekarom na punktu za vakcinaciju, veliki broj njih ima specifična zdravstvena stanja i terapije za koje su neophodne konsultacije sa specijalistima za te terapeutske oblasti.

“Struka treba da što pre pripremi vodiče i informatore za pacijente svih terapeutskih oblasti kako bi se sprečilo širenje nagadjanja, netačnih informacija u vezi sa uticajem vakcinacije protiv COVID-19 na zdravlje i postojeći tok lečenja pacijenata”, rekao Pilipović. On je odao da predlaže da, ukoliko to nije moguće, ordinirajući lekari u narednih nekoliko dana obave konsultacije sa svojim pacijentima i podele sa njima sva saznanja u vezi sa aktuelnom vakcinacijom protiv COVID-19.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Dobra inicijativa Udruženja pacijenata! Samo oprezno,potražiti i mišljenja više specijalista! Hronične bolesti su zajebane,veoma su nepredvidljive!
    Dobro razmislite pre upuštanja u avanturu zvana “imunizacija”!

%d bloggers like this:
Send this to a friend