Društvo

Ujedinjeni protiv kovida: Mere kasne, neadekvatne su trenutnoj situaciji

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK) ocenilo je danas da su stručni predlozi za suzbijanje korona virusa, na kojima je ta organizacija radila u proteklo vreme, sprovedeni kasno i da su trenutne mere "neadekvatne u trenutnoj dramatičnoj situaciji".
ilustracija/pixabay

Oni dodaju i da je inertnost Kriznog štaba i Ministarstva zdravlja dovela do “potpunog kolapsa, prepunjenosti medicinskih kapaciteta i nekontrolisanog širenja bolesti”.

“U samo poslednjih mesec dana bilo je dve trećine svih (korona) pozitivnih od početka pandemije i jedna trećina svih umrlih, ako je verovati zvaničnim brojevima. Po našim procenama, trenutno smo na poslednjem, crnom nivou zatvaranja po kaskadnom predlogu mera (koje je uputio UPK)”, navodi se u saopštenju.

Udruženje navodi da su na sastanku sa ministrom zdravlja, koji je bio zakazan za danas, predložili nekoliko jednostavnih koraka koji se mogu primeniti odmah uz bolju logistiku i organizaciju, a bez preteranih finansijskih gubitaka.

“Izuzeci u poštovanju mera ne smeju postojati. Sahrana (patrijarha) Irineja se mora izvršiti u najužem krugu sveštenstva i državnog vrha, iza zatvorenih vrata uz poštovanje mera prevencije, dok gradjani, u skladu sa situacijom, mogu pratiti opelo i sahranu preko TV prenosa ili video linka uživo”, navodi UPK.

Dodaju da danas treba onemogućiti pristup i celivanje tela patrijarha, a da kovčeg mora biti zatvoren, bez mogućnosti prilaska.

“Javnozdravstvena kriza ovih razmera, posebno u Beogradu koji je najveće žarište i čiji je zdravstveni sistem u kolapsu, mora se kontrolisati rigoroznim merama koje nadjačavaju sva druga crkvena i društvena načela. Ovo je situacija kada i crkva i političari i Krizni štab moraju biti odgovorni prema narodu i ne dozvoliti okupljanje povodom sahrane”, smatra UPK.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend