Društvo Politika

Ukinuto vanredno stanje u Srbiji

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su predlog za ukidanje vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja. Za potvrđivanje odluke glasalo je 155 poslanika, protiv nije bio niko, a uzdržan je bio jedan poslanik.
Pixabay

Vanredno stanje je zbog epidemije koronavirusa uvedeno 15. marta, uz obrazloženje da Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, pa su tu odluku zajednički doneli predsednik Srbije, predsednica parlamenta i premijerka.

Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila.

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna, navodi RTS.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend