Društvo

UNICEF: Respiratori za devet bolnica u Srbiji, akcija pružanja pomoći

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je danas saopštio da je Kliničkom centru Srbije isporučio 10 respiratora.

Narednih dana uručiće po još tri Kliničko bolničkom centru Zvezdara i Kliničkom centru Kragujevac, dok su po jedan respirator dobile Opšte bolnice u Čačku, Valjevu, Užicu, Novom Pazaru, Kruševcu i Subotici.

“Virus se ne predaje, kao ni mi. UNICEF je još na početku krize reagovao i nabavio 50 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema u Srbiji”, rekla je Vesna Savić Đukić, šefica Sektora UNICEF-a u Srbiji za saradnju s privatnim sektorom.

Dodala je da je danas Kliničkom centru uručeno deset “najmodernijih respiratora koji su namenjeni pacijentima svih uzrasta i zdravstvenog stanja i potpuno su kompatibilni sa zdravstvenim sistemom” u Srbiji.

Ona je zahvalila donatorima – predstavnicima poslovne zajednice koji su se, uprkos teškoćamaa, odazvali apelu UNICEF i pomogli da se kupi najkvalitetnija oprema.

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao da je da pet respiratora ide u “Šok B” Urgentnog centra, a pet će biti rasporedjeno intenističkoj grupaciji.

Uz podršku donatora, UNICEF je tokom epidemije u Srbiji poklonio i duru opremu, kao i  71.900 hirurških rukavica, 25.116 zaštitnih ogrtača, 99.950 hirurških maski, 1.549 skafandera.

Higijenske pakete je posredstvom UNICEF-a dobilo 16.000 porodica u romskim naseljima u Srbiji, 4.400 hraniteljskih, 19 ustanova z smeštaj i oko 2.300 osoba u azilnim, odnosno prihvatnim centrima za izbeglice i migrante, saopštio je UNICEF.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend