Društvo

UNS: Tužilaštvo traži policajce koji su tukli novinara agencije Beta

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od Sektora za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da utvrdi identitet policajaca koji su tokom protesta u Beogradu 8. jula, pretukli reportera agencije Beta Žikicu Stevanovića.
UNS

Kako je danas navelo Udruženje novinara Srbije (UNS), Prvom osnovnom javnom tužilaštvu je 14. jula dostavljen preliminarni izveštaj Odeljenja za uvidjajno-operativne poslove Uprave kriminalističke policije, a u avgustu izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa prebijanjem novinara agencije Beta.

“Povodom navoda ovih izveštaja Prvo osnovno javno tužilaštvo je Ministarstvu unutrašnjih poslova – Sektoru za unutrašnju kontrolu uputilo Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrdjivanja identiteta policijskih službenika, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo Zlostavljanje i mučenje iz člana 137, stav 3, u vezi stava 1, Krivičnog zakonika Republike Srbije”, rečeno je UNS-u u tužilaštvu.

Iz tužilaštva su naveli da je postupanje po njihovom zahtevu u toku, kao i da očekuju povratni izveštaj uz identifikaciju osumnjičenih.

Reportera agencije Beta pretukli su druge večeri demonstracija u Beogradu, 8. jula pripadnici MUP-a, uprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Oni su tukli Stevanovića pendrecima čak i onda kada je pao na zemlju, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku.

Novinar Bete zadobio je povrede i posekotine po glavi i kod oka, a policajci su se vraćali da ga tuku na zemlji.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend