93 sekunde Društvo

Upisan manji broj učenika, srednje škole u problemu

Broj upisanih učenika u srednjim školama u Požarevcu ove godine pao je ispod 1.000. Prema podacima nakon upisa sada je u srednjim školama 83 učenika manje, a ovo se najviše odrazilo na Tehničku školu u Kostolcu i Poljoprivrednu školu koja je ove godine upisala jedno odeljenje manje.

Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole kaže da je u istoriji ove škole ovo najlošija godina.

„Po planu upisa bilo je planirano da se upiše 150 učenika, a prijavilo se svega 57 učenika, a ovo je veliki udar na školu, a samim tim ima i nastavnika koji gube norme. Razloga za ovako loš upis ima nekoliko. Jedan od uzroka je ova epidemija, a i veliki broj đaka se uopšte nije opredelio za dalje školovanje, što je na teritoriji naše školske uprave koja pokriva Braničevski i Podunavski okrug preko 100 đaka. Takođe nedostajao je marketing škole, jer nismo mogli da odemo na teren i predstavimo školu. Prošle godine smo obišli veliki broj osnovnih škola, imali smo otvorena vrata škole tako da smo doveli sve učenike osmog razreda sa teritorije grada koji su mogli da vide kako je škola opremljena i šta može učenicima da pruži, a toga ove godine nije bilo. Pored svega toga, imali smo povećanje u broju odeljenja četvrtog stepena u Požarevačkoj gimnaziji, kao i u gimnaziji u Petrovcu i kada se sve to sabere dolazimo do zaključka da se to najviše odrazilo na Poljoprivrednu školu“, ističe Vukašinović.

Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika

On navodi da i pored manjeg broja učenika koji su upisani, škola je uspela da se organizuje tako da niko od profesora nije ostao bez norme.

„Po planu upisa bilo je planirano pet odeljenja, a pošto je manji broj učenika upisan nama je odobreno da upišemo četiri odeljenja. Niko nije ostao bez norme i svi imaju 100 odsto norme“, kaže Vukašinović.

Direktor napominje da se nada da se ovakva godina neće ponoviti, a i da bi škola opstala potrebne su tri stvari, učenici, nastavnici i materijalna sredstva. Budući da su ove godine učenici jedino bili u deficitu, Vukašinović kaže da će narednih godina biti učenika, jer je ova škola jedina te vrste na teritoriji čitavog okruga u koju gravitiraju učenici iz nekoliko gradova.

Sličan problem javio se i u Tehničkoj školi u Kostolcu, a direktor Goran Nestorović kaže da se i pored svih upisanih odeljenja javio problem sa manjim brojem učenika.

Uspeli smo da upišemo osam odeljenja s obzirom da se veliki broj učenika  na teritoriji školske uprave Požarevac, pre svega u Braničevskom okrugu nije upisao srednje obrazovanje. Mi smo upisali osam odeljenja i to zahvaljujući tome što je Ministarstvo priznalo da formiramo odeljenja sa manjim brojem učenika. U problemu su bila dva odeljenja tehničarskog smera, mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje CNC mašina i mašinski tehničar motornih vozila i baš ta zanimanja roditelji nisu prepoznali, a škola je uložila velika sredstva da obezbedi pre svega automobile da bi ti učenici mogli pre svega da na budžetu Republike Srbije steknu dozvolu, a i grad Požarevac nam je obezbedio investiciju vrednu 4 miliona dinara za kupovinu CNC mašina da učenici kada budu završili školu budu pripremljeni za rad i dalje školovanje“, navodi Nestorović.

dr Goran Nestorović, direktor Tehničke škole sa domom učenika “Nikola Tesla”

Primećuje se da roditelji upisuju decu u najbližu školu i na taj način rešavaju svoj ekonomski i socijalni problem.

„Smatram da roditeljima taj deo oko upisa nije toliko ni bitan, nije bitno šta dete upiše već da završi školu. Problem je kada završe školu, tada dolaze na prekvalifikaciju da završe ona zanimanja koja se traže“, naglašava direktor.

Nestorović ističe da problem postoji, ali da i roditeljima nije toliko bitno koju školu će dete da upiše.

„Činjenica je da problem postoji i nadam se da kada srednje obrazovanje postane obavezno da ćemo uspeti da rešimo taj problem“, zaključuje Nestorović.

Tomica Stojanović, član gradskog veća zadužen za prosvetu, je za Boom 93 potvrdio da postoji problem sa manjim brojem srednjoškolaca, ali ističe da je problem i u natalitetu jer je generacija 2006/2007 imala manje rođene dece.

„Oni su ove godine izašli iz osnovnih škola i ušli u srednju školi i tu nam se pojavio jedan deficit ne u samom gradu već u okolini i to je oko 85 učenika manje u srednjim školama, koji se jednostavno zbog smanjenog nataliteta nisu pojavili nigde“, kaže on.

Stojanović dodaje da je ove godine napravljeno jedno odeljenje više u gimnaziji i to je IT smer koji je ove godine samo probni da bi videli kako i šta funkcionieš.

„Tada se javio manjak u Poljoprivrednoj i Tehničkoj školi u Kostolcu. Sa tim odeljenjima manje i jednim više u gimnaziji pokušali smo da napravimo neki belans“, ističe Stojanović.

Tomica Stojanović, član gradskog veća za prosvetu

Iako se svi sagovornici slažu da je ove godine sve pa i upis u srednje škole bio otežavajući zbog koronavirusa, smatraju da ono na čemu treba raditi jeste da se pojača predstavljanje škola, ali i osavremene svi profili kako bi se stvorili što bolji uslovi u srednjim školama i kako bi se privukli svršeni osnovci iz drugih gradova i mesta i na taj način nadoknadio manjak učenika.

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • budite realni,100 godina isti obrazovni profili,posla u struci nema sem ako nisi u vladajućoj partiji.Deca nastavljaju obrazovanje u Austriji,da bas tako.modernije,kvalitetnije i jeftinije skolovanje i sto je najbitnije imaju posao.Ovde nazalost i kada zavrsis fakultet posla nema a roditelji dok te iškoluju prodaju bubreg.Jednom reči ovo kod nas ne valja ništa,još gore će biti

%d bloggers like this:
Send this to a friend