Društvo Ekonomija Naše pare

Uručeni ugovori za podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja, subvencije dobilo 20 korisnika i preduzeća

U gradskom zdanju danas su dodeljeni ugovori o subvencijama u opremi za nezaposlena lica i već postojeća mala i srednja preduzeća sa ciljem podsticanja romskog preduzetništva i zapošljavanja. Ugovori su dodeljeni za dvadeset korisnika i mala preduzeća, a ukupna vrednost ugovora je 150.000 evra.
Boom93/N.Stojićević

Kako je istakao gradonačelnik Saša Pavlović, projekat „Postizanje inkluzivnog   društveno-ekonomskog   razvoja kroz podsticanje romskog preduzetništva i zapošljavanja“  je počeo 1. oktobra 2019 godine i trajaće do kraja 2020. Godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje pozitivnog uticaja na lokalnu zajednicu i romsko preduzetništvo kroz zapošljavanje Roma i Romkinja, osoba sa invaliditetom, mladih, osoba iz ruralnih sredina, osoba izostavljenih sa tržišta rada i osoba iz drugih ranjivih grupa.

Kako je podsetio, grad Požarevac već nekoliko godina realizuje projekte zapošljavanje za pripadnike najugroženijih grupa što je dovelo do smanjenja nezaposlenosti.

Ovom prilikom su dodeljeni ugovori o subvenciji u opremi za deset nezaposlenih lica i deset ugovora o subvenciji u vidu opreme za mikro i mala preduzeća. Očekuje se da se u ovim preduzećima do kraja godine zaposli 40 osoba u proizvodnom sektoru i sektoru usluga.

Boom93/N.Stojićević

Vesna Vidojević, ispred nemačke organizacije za saradnju GIZ je istakla da su na ovom konkursu dobijene izuzetno raznovrsne i kvalitetne poslovne ideje, a to su sektori i usluge koji nisu tradicionalno romski.

Vladimir Petrović, menadžer projekta  je podsetio da je ovo drugi ciklus inicijative za inkluziju, a da je u okviru prvog ciklusa 46 ljudi dobilo posao i da je to bila preporuka za drugi ciklus koji se danas sprovodi. „Očekuje se da do kraja godine bude zaposleno 40 osoba u onim preduzećima koja su korisnici subvencija. Pored zapošljavanja u planu su i edukativni projekti koji će biti realizovani do februara sledeće godine i očekuje se da preko 120 lica bude uključeno u ove prgrame koji imaju za cilj da stvore nove mogućnosti i nove šanse za zaposlenje“, istakao je Petrović.

Ovaj projekat se realizuje uz pomoć Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, a partnerska organizacija na ovim aktivnostima je Udruženje Roma Braničevskog okruga.

Tekst je nastao u okviru projekta “Transparetno i javno – Gde idu naše pare ” koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

 

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Drago mi je da postoji romsko preduzetništvo. Mogu da pretpostavim da u Vojvodini postoje mađarsko, rumunsko, šokačko, bunjevačko, slovačko, hrvatsko i druga preduzetništva nacionalnih manjina. Očekujemo da će i srpsko da zablista.

%d bloggers like this:
Send this to a friend