Društvo

Uskoro standardizovana patološka laboratorija u požarevačkoj bolnici

Nova patološka laboratorija u Opštoj bolnici u Požarevcu trebalo bi da počne sa radom od novembra ove godine. U narednom periodu vršiće se opremanje laboratorije i obuka osoblja, saopšteno je danas.
Danko Nikolić i Tomislav Jovanović

Nova laboratorija oprema se u okviru projekta EU prekogranične saradnje sa Rumunijom kojim bi trebalo da se unaprede patološke analize tumora. Sa kvalitetnijim laboratorijskim analizama i saradnjom sa bolnicom u Temišvaru, cilj je da se unapredi rana dijagnoza, lečenje pacijenata i smanji mortalitet.

Ova investicija značajna je zbog ranog otkrivanja tumora jer se, trenutno, u požarevačkoj bolnici ne rade kompleksnije patološke analize.

Direktor bolnice dr Danko Nikolić naveo da će način obrade omogućuti preciznost, tačnost, pouzdanost i efikasniju dijagnostiku, dodajući da će laboratorija biti referentna ne samo u regionu, već i na čitavom području Srbije.

Načelnik Odeljenja patologije dr Tomislav Jovanović rekao je da će se u laboratoriji naći najsavremenija radna stanica za patologiju sa svim mogućim filterima, ventilacijom, sistemom za slikanje preparata i njihovo automatsko arhiviranje, kao i da se radi o potpuno zatvorenom sistemu u okviru koga nema isparavanja štetnih supstanci.

Ulaganjima kroz projekat prekogranične saradnje, bolnice u Požarevcu i Temišvaru u narednom periodu unaprediće kvalitet svojih usluga.

U Požarevcu više neće biti primorani da za neke složenije analize uzorke šalju u beogradske laboratorije, dok će kroz saradnju sa rumunskim partnerom lekari i pacijenti sa ove strane Dunava dobiti mogućnost da dobiju rezultate najkopleksnijih analiza koje će se na molekularnom nivou vršiti u zdravstvenoj ustanovi u Temišvaru.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend