Društvo

Uskršnja poslanica Vladike Ignatija

Foto: Boom93/NS
Dr Ignatije Midić, episkop Braničevske eparhija poželeo je svim vernicima pravoslavne veroispovesti srećne vasrkšnje praznike.

On je u svojoj Uskršnjoj poslanici rekao da  Vaskrsenje Hristovo otvara sasvim novu perspektivu života, da život se ne završava smrću već da ima večno trajanje,

„To je važna komponenta u hrišćanstvu koja ne postoji u drugim religijama, a to je da Bog naš poštuje ljudsku slobodu i neće ništa da radi mimo ljudske slobode i njegovoga voljnog saglasja. Zato je naša vera upravo takva i puna takvih događaja, susreta Boga i čoveka i rasprava čoveka i Boga“  kazao je Vladika Ignatije.

On je doda da je Bog ličnost, konkretna kao i mi, ali On se može poznati kao ličnost jedino u tom slobodnom odnosu.

To je po našem iskustvu, jer smo mi stvoreni po liku Božijem, jer mi u stvari dok ne zavolimo jednog čoveka, mi ne poznajemo njegovo neponovljivo biće, on za nas bude stvar kao i sve druge stvari koje prolaze pored nas, da li ih vidimo ili ne vidimo, da li ih primećujemo ili ne primećujemo, ali kada se vežete za nekoga tada u stvari otkrivate to da je čovek ličnost, neponovljivo biće i da se ne može roditi više takav, ali što je najvažnije, što nas upućuje takođe na tu ličnu zajednicu sa Bogom, to je da bez ličnosti koju volite ne možete postojati, ona vam daje moć postojanja i u najtežim trenucima. Dakle, kada imate nekoga ko vas iskreno voli, tada možete i to da prebrodite, tada nekako nadilazite tu realnost koja je uvek manje-više zakvašena bolom i tragedijom, takav je naš život“ istakao je Dr Ignatije Midić.

Vladika ignatije je naglasio da upravo vaskrsenje Hristovo treba iskoristi i posebno naglasiti ljudima to da je život izraz lične zajednice i da je čovek stvoren kao ličnost radi ličnih odnosa, kada bi to mogli nekako da prenesemo svetu, tada bi svet malo drugačije izgledao da bi bio savršen.

Raspored bogosluženja povodom Uskršnjih praznika možete pogledati OVDE.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend