Društvo

Vakcinacija dece u Srbiji ne pre 2022?

vakcinacija
Pixabay ilustracija vakcina / vakcinacija
Do kraja meseca se i u se Evropi očekuje odobrenje za vakcinisanje dece od 12 do 15 godina.

Кod nas tinejdžeri od 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu uz konsultaciju sa izabranim pedijatrom.

Za mlađe od 12 godina moraju da se ispitaju i usklade doze, za tu kategoriju dece ne očekuje se vakcinacija pre 2022. godine, kaže za RTS doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije.

Što se tiče vakcine za bebe, doktorka kaže da deca razvijaju imunitet kao i odrasli, ali ta istraživanja su tek krenula, a o tome se još uvek ništa ne zna.

“Naši rezultati se poklapaju sa svetskim istraživanjima, srednjeteške kliničke slike razvijaju zaštitu koja će trajati nekoliko godina, a blaža slika, tri do šest meseci, ali gubitak antitela ne znači da su ljudi nezaštićeni”, istakla je Gnjatović i naglasila da ima podataka da će prirodni imunitet kod težih oblika bolesti trajati nekoliko godina.

Preporučuje da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi, jer vreba opasnost od dvostrukog mutanta, a novi talas može se očekivati u septembru.

“Trend opada što se vakcinacije tiče, bitno da stalno iznosimo dobre primere iz prakse. Imamo dobre primere iz prakse, važno je da zaštitimo i sebe i druge. Očekuje se mirno leto, ali zbog potencijalnih problema na jesen, bitno je da se zaštitimo. Bitno je da nove sojeve sprečimo da naprave probleme”, kaže Gnjatović.

O eventualnoj trećoj dozi vakcine kaže, da će se to tek pratiti i da bi njena preporuka bila da se većina prvo imunizuje sa dve doze.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend