Društvo

Vakcinisani oslobođeni karantina

Nadežda Stanković FOTO: T. Spasojević / Boom93
Vakcinisane osobe koje su bile u kontaktu sa osobom pozitivnom na koronavirus oslobođene su karantina, kaže za Boom93 epidemiolog Nadežda Stanković, uz napomenu da takve osobe u narednom periodu maksimalno izbegavaju nepotrebne kontakte i nose masku u kolektivima.

„Takva osoba može da ide u kolektiv, da radi, ali prati svoje stanje i ukoliko dobije neki od simptoma odmah se javlja lekaru, navodi svoj kontakt koji je pozitivan, a zatim je lekari pregledaju i određuju terapiju“, navodi Stanković.

S druge strane, ukoliko je osoba kontakt sa nekim ko je pozitivan na kovid, a nije vakcinisana ili nije preležala koronu u poslednja tri meseca, takvoj osobi se određuje mera karantina u trajanju od 14 dana.

Što se tiče procedure određivanja izolacije, nakon što Zavodu za javno zdravlje lekari kovid ambulante dostave podatke sa kim živi kovid pozitivna osoba, epidemiolozi ponovo kontaktiraju kovid pozitivnu osobu.

„Nakon razgovora sa tom osobom, određuje se ko su kontakti koji podležu karantinu, a zatim epidemiolozi daju predlog sanitarnom inspektoru o donošenju rešenja za karantin koje se donosi istog ili već narednog dana“, kaže epidemiolog.

Rešenje ko treba da ide u izolaciju ili karantin dostavlja sanitarna inspekcija, a na osnovu obaveštenja koje dobija od Zavoda za javno zdravlje.

Nakon što istekne 14 dana, obolela osoba može da napusti kuću (u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja u tom perioda može da ode u Kovid ambulantu) te da, ukoliko ima potrebe, nastavi sa lečenjem kod svog izabranog lekara. Oni kojima je određen karantin, takođe mogu da se kreću slobodno kada istekne 14 dana od kada su imali poslednji kontakt sa zaraženom osobom.

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend