Društvo

Vanredna situacija u Požarevcu i dalje na snazi, da li se očekuje ukidanje?

centar grada kružni tok
Foto/ T.S.Kružni tok Požarevac
Većina opština sa teritorije Braničevskog okruga  ukinula  je vanrednu situaciju  koja je proglašena  u novembru prošle godine usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane epidemijom Koronavirusa. U Požarevcu je vanredna situacija i dalje na snazi do daljnjeg iako je broj obolelih poslednjih nedelju dana na dnevnom nivou jednocifren.

Prošle godine u novembru  mesecu je u većini opština  i gradova na teritoriji Braničevskog okruga proglašena vanredna situacija  na osnovu preporuke Štaba za vanredne situacije. Vanredna situacija je tada proglašena zbog pogoršanja epidemiološke situacije, procene rizika i očekivanog daljeg širenja zarazne bolesti, razvoja situacije opasnošću izazvanom epidemijom zarazne bolesti COVID-19 i sprovođenja operativnih mera zaštite stanovništva.

Podsetićemo da je vanredna situacija na teritoriji grada Požarevca proglašena 23. novembra 2020. godine i od tada je na snazi.

Jedna od tačaka  na trećoj  sednici  Saveta Braničevskog upravnog okruga bila je i epidemiološka situacija i vakcinacija na nivou Braničevskog okruga. Po rečima Aleksandra Đokića, načelnika Braničevskog upravnog okruga, epidemiološka situacija  znatno  je bolja u okrugu ali se još uvek ne planira ukidanje vanredne situacije. Poslednjih nedelju dana broj zaraženih sveden je na   jednocifren.

Mi se držimo toga da situacija još uvek nije  totalno pod kontrolom, jeste bolja ali da bi sprečili neželjena okupljanja mi ćemo  još malo zadržati na snazi vanrednu situaciju. Poslednje nedelje broj zaraženih na dnevnom nivou je jednocifren i oni koji su zaraženi nemaju teške manifestacije bolesti. Vakcinacija protiče dobro, vakcina ima za sve koji žele da se vakcinišu.U okrugu je vakcinisano preko 30% stanovništva, dok je revakcinisano 26%. kazao  je Đokić.

Predlog za ukidanje vanredne situacije

Po rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ane Jovanović, epidemiološka situacija u okrugu je stabilna i pod kontrolom poslednjih par nedelja, znatno je smanjen broj obolelih tj, pozitivnih na Kovid -19.

Poslednjih nedelju dana kao i par nedelja unazad epidemiološka slika na nivou okruga znatno je povoljnija nego u prethodnom periodu, pa će Zavod za javno zdravlje od ponedeljka 31. Maja uputiti predlog gradonačelniku Požarevca za ukidanje vanredne situacije na teritoriji grada Požarevca.” –rekla je u izjavi za Boom 93 Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

U ovim  opštinama Braničevskog  okruga vanredna je ukinuta

U Opštini Golubac vanredna situacija proglašena je 23. novembra 2020. ukinuta  je 9, januara 2021. godine.

Na teritoriji opštine Veliko Gradište vanredna situacija je  uvedena  25. novembra prošle godine a 18. januara doneta je  odluka o ukidanju vanredne situacije na ​teritoriji opštine, uz obrazloženje da su prestali razlozi njenog ​proglašenja.

U Opštini Kučevo vanredna situacija je proglašena 21. Novembra 2020. Ukinuta je pre nekih mesec dana po rečima predsednika Opštine Ivana Rajičića jer se broj zaraženih korona virusom sveo na minumum.

Na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi vanredna situacija je uvedena 16. novembra 2020. a ukinuta 18. maja. Kovid bolnica je vraćena u normalan režim rada. Više informacija pročitajte OVDE

 

 

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend