Društvo Kultura

Viminacijum uskoro dobija prvi srpski arheološki muzej

Srpski arheološki lokalitet Viminacijum uskoro će dobiti sopstvenu muzejsku postavku na kojoj će javnost prvi put moći da vidi dva svetska unikata, hrišćanski relikvijar iz 3. veka naše ere i gnostičku urnu iz istog perioda, najstarija materijalna svedočanstva ranohrišćanskih kultova u Evropi.

Sredstva za opremanje i uređenje prvog srpskog arheološkog muzeja obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja, a predviđeno je da ga svečano otvori ministarka Maja Gojković.

Viminacijum je izuzetak u svakom pogledu, pa će u skladu sa tim i njegov muzej biti drugačiji od uobičajenih. Izložbeni prostor urediće sami arheolozi po ugledu na najpoznatije svetske arheološke postavke, a prostiraće se na svim podzemnim nivoima naučnog centra Domus scientarium Viminacium.

U veoma obimnoj postavci biće prvi izloženi i mnogobrojni zlatni predmeti koji su pripadali žiteljima prestonice rimske provincije Gornje Mezije. Ostaci njenog užeg gradskog jezgra se iskopavaju na prostoru od 220 hektara u njivama današnjeg Starog Kostolca, a širi gradski prostor zahvatao je 450 hektara.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend