Društvo Ekonomija

Vlada Srbije o socijalnoj karti, podsticaju privredi i proglašenju elementarne nepogode zbog poplava

Beograd, 21.01.2021. - Sednica Vlade Srbije kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabic odrzana je danas u Vladi Srbije u Beogradu. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)
Vlada Srbije je na sednici usvojila Predlog zakona o socijalnoj karti, koji će omogućiti pravedniju raspodelu novca za socijalno najugroženije grupe i uspostavljanje bolje kontrole socijalnih davanja.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, cilj uspostavljanja Registra Socijalne karte je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurirane podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica. Uvodjenjem ovog sistema biće omogućeno da gradjani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u društvu, kako bi blagovremeno i efikasno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Vlada Srbije usvojila je i set uredbi iz oblasti privrede za 2021. godinu kojima se podstiče regionalni i lokalni razvoj, preduzetništvo kroz razvojne projekte i utvrdjuje Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme. Usvojeni su i programi podrške akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i utvrdjen Program standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, koji se, takodje, realizuju preko ovih razvojnih agencija.

Danas je usvojen i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2021. godini, kao i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade. Vlada Srbije obezbedila je sredstva u iznosu od 600 miliona dinara za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova oštećenih u poplavama u junu prošle godine, koja će biti distribuirana preko jedinica lokalne samouprave.

Kako se navodi u saopštenju, neophodno je u što kraćem roku uputiti sredstva za saniranje štete, s obzirom na to da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećenja na objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži, a oštećeni su i uništeni mostovi i pokrenuta klizišta na putniom pravcima, što je prouzrokovalo poremećaj ili prekid saobraćaja. Članovi Vlade doneli su odluku o proglašenju elementarne nepogode u dvadeset opština na teritoriji Srbije, u kojima su, usled obilnih kiša i padavina u januaru ove godine, stradali brojni objekti i infrastruktura.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitoradja, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medvedja, Кuršumlija, Bela Palanka, Babušnica, Bojnik, Prijepolje, Tutin, Prokuplje i Crna Trava. Ovom odlukom biće pokrenut mehanizam Кancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za upućivanje pomoći za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini gradjana, objekata javne namene u javnoj svojini i infrastrukture.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend