Društvo

Vučić: Kosovske vlasti nisu ispunile nijednu tačku briselskog sporazuma

Beograd, 20.09.2021. - Predednik Srbije Aleksandar Vucic obratio se javnosti, danas u Predsednistvu Srbije u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je današnja akcija kosovske policije koja je na severu Kosova oduzimala tablice vozilima sa statusno neutralnim "KS" tablicama sprovedena suprotno briselskom sporazumu, i da je "akcija sprovedena bez ikakvog dogovora sa bilo kim".

Vučić je u obraćanju iz Predsedništva rekao da prema briselskom sporazumu kosovska policija na teritoriju severa Kosova ne može da udje bez znanja “Bataljona Sever”, u čijem su sastavu Srbi, ali da oni o tome ništa nisu znali.

“Nemaju prava da šalju bez znanja Bataljona sever kosovske policije. Naravno oni pojma nisu imali dok ih nisu videli na mostu”, rekao je Vučić i dodao da je 350 do zuba naoružanih policajaca došlo “da tobože rade posao saobraćajne policije za skidanje tablica”.

Vučić je rekao da su o slobodi kretanja potpisana četiri sporazuma u Briselu 2011. i 2016. godine, koji su se odnosili i na korišćenje “KS” tablica koje su oduzimane danas, “kojima je produžavana pravna snaga do 2016. a zatim od 2016. do 2021. godine”.
“Nisu ispunili tačke od 1. do 6. briselskog sporazuma, 3.076 dana Albanci odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO). Rečeno je da 22 od 23 tačke iz Zajednice srpskih opština nije u skladu sa njihovim Ustavom”, kazao je Vučić i dodao da je kosovski Ustavni sud poništio te tačke.

Vučić je naveo i da je dogovoreno da se formira regionalna policija za sever, a da u skladu sa etničkom strukturom Srbi treba da čine 96 odsto u regionu direktorata Sever kosovske policije.

“Ali ZSO je taj koji prelaže komandira Regiona Sever, ali ZSO ne postoji. Mi osam godina ne možemo da formiramo Direktorat Sever koji je predvidjen Briselskim sporazumom. Sve vreme je v.d. stanje (u Direktoratu Sever kosovske policije) i nikad neće izaći iz v.d. stanja”, rekao je Vučić.

On je rekao da Priština nije ispunila ni delove brisleskog sporazuma koji se odnose na pravosudje, energetiku i priznavanje diploma.
“2011. godine potpisan je sporazum o diplomama. Problem je, mi ćemo da priznamo sve njihove diplome ali oni neće da priznaju naše, zato što je Prištinski univerzitet srpski teroristički univerzitet. Sporazum o diplomama može deset godina da postoji, oni neće da ga usvoje”, kazao je Vučić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend