Društvo

Vučić: Priština neće kompromis

Foto: Fonet

“Od toga kako ga naša generacija bude rešavala zavisi budućnost naše dece i države”, rekao je Vučić i dodao da se odlaganjem i kupovinom vremena problem nije rešio, već će morati da se reševa odgovorno sa strateškim pogledom na budućnost. On je dodao da pred državom nije lak zadatak i nije vreme za “svečarsko raspoloženje i nije vreme za prevelika očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću koja nas okružuje”.

Vučić je ponovio da je kompromis jedino rešenje, ali da on ne vidi kako bi to kompromisno rešenje izgledalo, niti vidi nameru druge strane da uopšte razmišlja o kompromisu i da Priština samo misli da će SAD i EU da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Kako je rekao, Srbija treba da nađe put odgovornosti da traga za kompromisom i čuva nacionalne interese i da oni moraju narodu da govore istinu, a neka narod lažu oni koji ih inače lažu. Poručio je da se prema pitanju Kosova vlast mora ponašati odgovorno, ali da neće dozvoliti nikakvu novu “Oluju, Bljesak ili progon srpskog naroda”, što su poslanici ispratili aplauzom.

Vučić je rekao da Srbija želi da bude u fer utakmici, iz koje će svi izaći nezadovoljni, jer će biti postignut kompromis, ali da se boji da želja za kompromisom ne postoji na drugoj strani i da ono što Priština pokazuje nema veze sa realnošću i odgovornošću. “Na kraju naša ponuda jesu razgovori, razgovori, razgovori i da dođemo do kompromisnog rešenja. Molim sve da ne teraju Srbiju da uradi ono što ne može, već da joj pomognu da uradi ono što može”, poručio je Vučić, što je pozdravljeno aplauzom koji je trajao duže od dva minuta, a poslanici su stajali. Ocenio je da je Kosovo pitanje koje je u potekstu svake političke teme i svakog napora Srbije. On je rekao da na Kosovu živi ne više od 95.000 Srba i ne više od 1,3 miliona Albanaca, a da se i Srbi i Albanci iseljavaju sa Kosova. Vučić je istakao da je lako u Beogradu biti za zamrznut konflikt, ali da Srbi na Kosovu žive neuporedivo teže i da u Beogradu sluša da kako vreme prolazi Beograd je jači, a Priština slabija i da on veruje da je to možda tačno u ekonomskom smislu, ali da nije siguran da je tako i politički, jer zapadne sile svoj stav neće menjati i da će se zalagati za nezavisnost Kosova.

“Pozicija naše zemlje je takva da je dijalog jedini mogući način za rešavanje pitanje Kosova”, rekao je Vučić. Govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao je da su svi akti i dokumenti javno objavljeni i da su osnovne sporazume mogla da i deca pročitaju i zapamte. On je ponovio da Albanci nisu spremni da prihvate srž Briselskog sporazuma i da to sada otvoreno govore i da je premijer Kosova Aljbin Kurti nedvosmiselno rekao da ga ne zanima ono što su neke vlade ranije potpisivale i da su to bile nelegitimne vlade. Kako je rekao, Kurti je kazao da želi drugačije pregovore, odnosno da Beograd odmah prihvati nezavisnost Kosova. Vučić je ponovo ispričao kako ga je Kurti pet puta pitao kada će Srbija priznati Kosovo, a da mu je on smireno odgovorio “nikada”, što je u skupštinskoj sali pozdravljeno aplauzom koji je trajao duže od minut.

“Situacija je daleko teža od njegovog ‘kada’ i mog lakog ‘nikada’ i vaše emotivne reakcije”, poručio je Vučić poslanicima. On je rekao da kada se govori o Zajednici srpskih opština, prištinska strana govori da želi multietničko Kosovo, a da o tome govore oni koji su se otcepljivali po etničkom pitanju. Vučić je govorio o važnosti očuvanja mira i stabilnosti zbog stranih investicija, jer će bez mira i stabilnosti Srbija opet biti “na dnu Evrope”. On je pozvao političare da se ne zavaravaju mišlju da će Albanci prihvatiti široku autonomiju, jer nijedan jedini to neće, jer Srbija nije dovoljno velika da promeni mišljenje Francuske i Nemačke, ali da ne želi ni da bude ponižena i prihvata uslove i da je i Kurtiju, ali i u Beloj kući odbio američku ideju međusobnog priznanja.

Tokom govora osvrnuo se i na naoružavanje Kosova i rekao da i pored toga šta im daju Amerikanci, Turci i Nemci u odnosu na ono koliko Srbija ima novca i koliko ulaže to “nije ni za brigu”, ali da je za brigu trend koji pokazuje da pojedine zemlje zapada žele da ih dodatno naoružaju i opreme. Govoreći o navodima za pokretanje tužbe za genocid Srbije na Kosovu, Vučić je pozvao Prištinu da ne preti, već da to učini, a da je od navoda o humanitarnoj katastrofi tačno samo da je Srba oko 120.000 manje. “U Kosovu Polju više nemamo nikoga, možemo samo da pevamo “Srpska se truba…’ ali mi u Kosovu Polju nemamo nikoga”, rekao je Vučić. Rekao je da onaj ko želi rat treba da šalje svoju, a ne tuđu decu, da njegova deca neće biti kukavice, ali da ne bi voleo da mu decu neko vraća u kovčegu, pa ne bi voleo ni tuđu decu da neko vraća u kovčegu. Istakao je da je upozorio Kurtija da ne pokušavaju fizički da zauzima stanicu Valač i da mu je poručio da to može da učini na 24 ili 48 sati. Vučić je rekao da Srbi ne mogu da očekuju neku veliku pravdu i dodao da nema ni pravde ni smislenih odgovora, jer ne dobija smislen odgovor po kom principu jedni smeju da budu samostalni, a drugi ne, već da Srbija mora da gleda kako da sačuva sebe.

“Nije nama više problem odliv, problem je što nemamo decu. I dalje to postoji kao problem, ali ni blizu kao pre 10, 20 ili 30 godina. Naše je da nađemu tu sredinu, da vidimo kako da sačuvamo obraz i svoju naciju. Dete postaje najvažnija činjenica za svakoga od nas. Nećemo ništa ni sa čim ako ne budemo imali dece”, rekao je Vučić. On je naveo da je prosečno godišnje davano oko 500 miliona evra za Srbe na Kosovu, a da bi ove godine trebalo da bude završeno sa 750 ili 800 miliona. Tokom izlaganja Vučić je govorio o izdvajanjima za izgradnju zgrade Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, završetku povratničkog naselja Sunčana dolina, kao i ulaganja u Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici, kao i ulaganjima u održavanje 37 manastira i crkava i rad narodne kuhinje.

On je rekao da su kamere ugrađene u svaku školu i vrtić u srpskim sredinama, sa ciljem povećanja bezbednosti dece, jer su se napadi dešavali u školskim dvorištima, te istakao i da je novac bio opredeljen za mere pronatalitetne politike i da želi da se poveća pomoć za pronatalitetne politike u siromašnim opštinama. Vučić se osvrnuo i na vakcinaciju protiv kovid-19 i rekao da je vakcinisano 25.500 ljudi iz srpskih sredina na Kosovu, a da je oko 22.600 revakcinisano, te ukazao na velike probleme tokom sprovođenja vakcinacije. On je tokom govora u Skupštini naveo da je opozicija neodogovorna i da pred strancima govore da je najvažnije da im pomognu da se “rastosiljaju diktatora Vučića”, a da je u dijalogu nedostatak transparentnost, ali da nikada ne nude rešenje.

Sa druge strane rekao je da je jučerašnji sastanak sa delom opozicije bio dobar i da iako imaju različite stavove, izrazili su spremnost da pomognu državi. Pre početka obraćanja Vučić je pozdravljen aplauzom koji je trajao duže od jednog minuta. Na galeriji Skupštine Srbije sedeli su predstavnici Srpske liste.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend