Društvo

Vučić: Situacija sa koronavirusom povoljnija, ali nije vreme za opuštanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je do jutros u Srbiji bilo hospitalizovano 3.519 osoba, što je za oko 2.000 manje nego pre desetak dana. Ističe da to na najbolji način govori koliko je danas situacija povoljnija, ali upozorava da nije vreme za opšutanje, već za još odgovorniji pristup borbi protiv koronavirusa. Ukupna vrednost paketa pomoći privredi 5,8 milijardi evra.
Printscreen / N1

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je važno da se vidi svakodnevno smanjenje procenta obolelih i da veruje da to može da se nastavi ako se budemo ozbiljno ponašali.

Najavio je izgradnju novih kovid bolnica, ističući da u ponedeljak kreću radovi na novoj kovid bolnici u Kruševcu. Istakao je da, ako se i uspešno reši problem pomoću vakcina, ta i beogradska bolnica će postati multifunkcionalne i moći će da primaju bolesnike s drugim vrstama bolesti.

„To je važno za širenje kapaciteta za jesen, kada se očekuje ukrštanje koronavirusa i gripa“, naveo je Vučić.

Napomenuo je da je važno da se brine o lekarima i medicinskim sestrama, i da mora da se pronađe način da jedan deo njih dobije odmor, da bi bili pripremljeni za jesen.

Naveo je da istovremeno mora da se vodi računa i o drugim pacijentima, i da su i tokom ovog perioda primani svi urgentni slučajevi.

Rekao je i da prvi put može da se kaže da na Institutu za onkologiju u Beogradu nema liste čekanja za lečenje karcinoma dojke.

„Čestitam lekarima, zdravstvu, svima što su u tome uspeli“, rekao je predsednik i najavio nove radove na bolnicama i kliničkim centrima.

Za desetak dana kreće obnova i ulaganje u četiri bolnice

Vučić je najavio da će za desetak dana krenuti obnova i ogromno ulaganje u četiri bolnice u Srbiji – Vranju, Pirotu, Kikindi, Ćupriji.

Predsednik Srbije je rekao da će za manje od godinu dana biti završen KCS u Beogradu, da se ubrzano nastavljaju radovi na Infektivnoj klinici KCS, ali i da se rade bolnice u Aranđelovcu, Smedervskoj Palanci, Prokuplju, Loznici.

Prema njegovim rečima, uskoro kreće i rekonstrukcija KC Vojvodine u Novom Sadu, ali i KBC Bežanijska kosa, gde će biti izgrađena dva dodatna onkološka bloka, sa dva nova linearna akceleratora za zračnu terapiju.

„Želimo da KBC Bežanijska kosa bude bolje pripremljen za jesen nego što je to danas“, rekao je Vučić.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend