Društvo

Vučić: Srbija po broju različitih vakcina prva u Evropi

(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS)
Predsednik Aleksandar Vučić danas je kazao da je Srbija trenutno država sa najvećim brojem različitih tipova vakcine protiv korona virusa u Evropi i da će do juna ili jula imati ukupno pet ili šest različitih rešenja za borbu protiv Kovid-19.

On je nakon dolaska kontigenta kineske Sinofarmove vakcine avionom na beogradski aerodrom Nikola Tesla, naveo da će od ministra zdravlja Zlatibora Lončara tražiti da ubrza proces vakcinacije od predstojeće nedelje.

Dodao je da je zahvalan na saradnji s Kinom i da će ta saradnja dalje da se produbljuje, kao i da su sve vakcine došle bilateralnim pregovorima.

“Preko Kovaks sistema nismo dobili nijednu vakcinu, mi smo medju prvima platili (predujam) za učešće u tom programu… Može da me kritikuje ko hoće i kako hoće. Da li biste više voleli da imate predsednika koji nije nabavio vakcine. Mi smo na naše prijateljstvo s Kinom ponosni, a na (dolasku vakcina) sa ambasadorkom Čen Bo radili smo najmanje 100 dana”, rekao je Vučić.

On je dodao da će svi kineski radnici u Srbiji biti vakcinisani Sinofarmovim rešenjem, što će, kako navodi, doprineti radu Železare u Srbiji, Topionice u Boru, fabrike Linglong u Zrenjaninu i na izgradnji saobraćajnica.

Na pitanje da li će on primiti kinesku vakcinu, rekao je da će se vakcinisati za sedam-osam dana.

“Važno mi je bilo da ne budem medju prvima, da ne kažu da je sebe spasavao. Mi smo uvek pravili izuzetke, imamo do 200 ljudi koji su umrli od korone koji su mladji od 50 godina. Važno je da brinemo o starijim sugradjanima”, rekao je.

Vučić je dodao da se pregovara o dolasku još 463.000 vakcine kompanije AstraZeneka, kao i da je zabrinut zbog novih sojeva korona virusa koji se pojavljuju.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend