Društvo

Vučić: Verovatno neće biti policijskog sata, ali sam ja protiv toga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u vanrednom obraćanju javnosti da smo sinoć u Beogradu bili svedoci najbrutalnijeg političkog nasilja u poslednjih nekoliko godina.
Printscreen / N1

Prema njegovim rečima, Srbija je u prethodnih osam godina u potpunosti poštovala slobodu okupljanja, demonstracija i različitog mišljenja i nikada nije ugrozilo to pravo svojim građanima.

„Sinoć smo bili svedoci agresivnog političkog protesta, a nedugo po otpočinjanju protivzakonitog i neprijavljenog protesta, lica desničarske organizacije počela su da prave incidente. Ekstremisti profašističkih organizacija napali su Narodnu skuštonu, ušli u nju, što predstavlja izvršenje najmanje dva krivičai dela, više sati brutalno napadali policjske snage Srbije, vređali i napadali. Policija se ponašala dostojanstveno i odgovorila tek kada su ta lica zauzela hol Narodne skupštine. Posao svake policije u svetu je da zaštiti državne institucije i ne postoji zemlja gde se to čini nekažnjeno“, ocenio je predsednik Srbije.

On je dodao da je ovaj politički skup bio dobro orgnizovan, ali i da je bilo propusta bezbednosnih službi aludirajući da su bili umešani inostrani faktori.

„Pristojni i mirni ljudi su se sami sklonili i nisu učestovovali u tome. Nekoliko stotina lica je učestvovalo u tim nemirima“, naveo je Vučić i pokazao fotogafije povreda policajaca, koji, kako je rekao, „nisu nikog napadali“.

Predsednik je naglasio da se neće dogoditi da Srbija odstupi od batinaša.

„Što se tiče Kosova i Metohije, ja ne idem u Brisel i Pariz da izdam Kosov, već da se borim za intees našeg naroda“, naveo je Vučić.

On je pozvao ljude da ne izlaze na demonstracije da ne bi došlo do daljeg zaražavanja i da je pomerio put na koji te trebalo da ide večeras za sutra ujutru.

„Moj savet je da budete odgovorni. Rezultat neki koji mislite da ćete da postignete na silu, ja vam kažem da nećete. Nije moguće i neće se to dogoditi“, ocenio je predsednik.

Konačne mere, kako je rekao, biće donete sutra i svakako će biti pooštravanja mera.

„Brnabić i Lončar će sutra pooštriti mere, verovatno neće biti policijskog časa, ali ja sam protiv toga. Poštujem moje saradnike, izneo sam svoj stav javno i bio predmet svih napada i udara, mislim da sam u pravu, ali oni će se vas sutra obavestiti šta će se i kako organizovati drugačije“, najavio je Vučić i rekao da u Beogradu više nema rešenja po pitanju korona virusa i da se oslanja na disciplinu građana.

On je dodao da su teže povređena 43 policijska službenika i 17 demonstranata čiji stepen povreda će se tek utvrditi, zapaljeno je pet službenih vozila, povređena su tri policijska konja, uništeno više od 70 štitova i ostale opreme.

Predstavnici vlasti osudili su nasilje i incidente koji su se dogodili sinoć ispred skupštine, dok su predstavnici opozicije i nevladine organizacije oštro reagovali zbog prekomerne upotrebe sile policije.

Više političkih partija i organizacija najavilo je nove proteste za večeras u Beogradu.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Polako lezes na rudu. Sto je sigurno sigurno je. Da ne cackas mecku. I ja bi da sam na tvom mestu tako postupio.

%d bloggers like this:
Send this to a friend