Društvo

Za kršenje epidemioloških mera sada kažnjava i komunalna inspekcija

U skladu za izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, osim sanitarnih inspektora, što je do sada bio slučaj, komunalna inspekcija i milicija sada će moći da kontrolišu i kažnjavaju za nepoštovanje epidemioloških mera.
Boom93/Arhivska fotografija

“Novim izmenama zakona, mogućnost kontrole primene mera data je i komunalnoj inspekciji i komunalnoj miliciji. Tako da ćemo mi moći sada za ove prekršaje koje smo do sada samo nadzirali sada moći na licu mesta moći da pišemo prekršajni nalog i kaznu“, kaže za Boom 93, Žaklina Jovović, rukovodilac odeljenja za inspekcijske poslove.

Ona je podsetila da je komunalna inspekcija pre stupanja na snagu izmena zakona, svakodnevno asistirala sanitarnoj inspekciji i vršila nadzor nad sprovođenjem epidemioloških mera.

„Komunalna inspekcija je za dve nedelje koliko je sprovodila nadzor uradila 17 nadzora i u 11 nadzora su utvrđene nepravilnosti. Nepravilnosti su se uglavnom odnosile na broj gostiju, distancu i na korona redara“, navodi Jovović.

Jovović napominje da tokom ove dve nedelje koliko je vršen nadzor komunalna inspekcija nije kažnjavala, već samo sačinjavala zapisnik, a sanitarna inspekcija je ta koja podnosi prijave, a kazne će donositi sudija za prekršaje.

„Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja u objektima koje kontrolišemo mi sačinjavamo zapisnik koji kasnije dostavljamo kao pravnu pomoć sanitarnoj inspekciji koja će kasnije da preduzme mere iz svoje nadležnosti, a to je podnošenje zahteva suduji za prekršaje, u zavisnosti od toga kakav je prekršaj načinjen“.

Međutim sada i oni imaju mogućnost da kažnjavaju. Kazna za fizičko lice je 5.000 dinara ukoliko ne nosi masku, za pravno lice kazna je 300.000, a za preduzetnike 150.000 za kršenje mera.

Prema njenim rečima, epidemija koronavirusa traje već par meseci, i svi koji se bave nekom delatnošću moraju da prate i poštuju zakonsku regulativu i sve ostalo što je vezano za ovu situaciju.

„U svakoj kontroli se deluje preventivno, najpre se daju uputstva vlasnicima ugostiteljskih objekata, međutim ukoliko im treba neko pojašnjenje uvek mogu da dođu i pitaju za savet kako da primenjuju mere, a mi smo dobili uputstva koja moramo da sprovodimo“, kaže Jovović.

Koje epidemiološke mere kontrolišu komunalna inspekcija i milicija?

Jovović kaže da postoje ugostitelji koji jednostavno odmah hoće da primene mere i hoće da sarađuju a postoje i oni koji se jednostavno oglušuju o sve i za njih jednostavno ne mogu da imaju razumevanja, jer je to pitanje zdravlja.

„Mere propisuju broj gostiju u odnosu na kvadraturu, znači jedna osoba može biti na 4 kvadrata. U zavisnosti od toga koliko kvadrata ima ugostiteljski objekat, vlasnik mora sam da zna koliko osoba može da primi, mora da postoji distanca od 1,5 metra, a ukoliko nema distance svi korisnici objekta moraju da imaju maske, mora da postoji korona redar, osoba određena za sprovođenje mera, koja je ovlašćena da u svakom trenutku može da zabrani gostu da uđe u lokal ukoliko nema masku, da im ne dozvoli da približavaju stolice i stolove, kada idu u toalet moraju da imaju masku, to je ono što je uredbom propisano“, navodi ona.

Do sada nije bilo obolelih u odeljenju za inspekcijske poslove

U odeljenju za inspekcijske poslove od početka epidemije smanjen je broj zaposlenih u kancelarijama, neki rade od kuće, dok je većina inspektora svekodnevno na terenu.

„Za sada nismo imali nijednog pozitivnog među zaposlenima, ali se pridržavamo svih mera, budući da smo svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi pre svega na terenu“, zaključuje Jovović.

 

 

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • “Komunalna inspekcija je za dve nedelje koliko je sprovodila nadzor uradila 17 nadzora i u 11 nadzora su utvrđene nepravilnosti.” Bas ste se pretrgli, u proseku jedan nadzor dnevno. Sramota! Trebalo bi minimum 17 dnevno da odradite da bi se koliko toliko poatovale mere i kaznili neodgovorni. Ali kako cete kad vam inspektori sede po tim kaficima za vreme radnog vremena piju kafu i krse mere. Sve jasno.

%d bloggers like this:
Send this to a friend