Društvo Ekonomija

Za nedelju dana stiglo 10.000 prijava za „Moju prvu platu“

Za program "Moja prva plata" za nedelju dana prijavilo se 10.000 mladih, izjavila je danas rukovodilac sektora za dualno obrazovanje i obrazovne politike u Privrednoj komori Srbije (PKS) Ana Stojanović. Ona je podsetila da je "Moja prva plata" program Vlade Srbije koji je namenjen podršci mladima bez radnog iskustva da pronađu prvi posao, steknu iskustvo i zarade novac.
Pixabay/ilustracija zaposlenje

Na konferenciji „Gde će se zaposliti generacije iz karantina?“ u Beogradu, ona je navela da je iz budžeta tim programom predviđena podrška za 10.000 mladih.

Mladi su počeli da se prijavljuju za „Moju prvu platu“ od 8. oktobra, a prijave će trajati do 8. novembra.

Stojanović navodi da je 25. septembra istekao rok za prijavu poslodavaca, te da se za taj program prijavilo 10.000 poslodavaca koji su oglasili 17.000 radnih pozicija za 28.000 mladih. Kaže da se najviše prijavilo firmi iz privatnog sektora, čak 95 odsto, dok su ostali iz javnog sektora i organizacije civilnog društva.

Sektori koji se najviše traže, ističe Stojanović, jesu trgovina, prerađivačka industrija (tekstilna, prehrambena, mašinska, metalna, proizvodnja nameštaja…), a zatim i sektori računovodstva, konsalting i revizorski poslovi.

Stojanović navodi i da je 600 mladih odbijeno za program, jer ne ispunjavaju uslove – ili su imali više od devet meseci radnog iskustva ili su još uvek u redovnom sistemu školovanja.

Konačna rang lista biće objavljena 27. novembra, nakon čega će početi potpisivanje ugovora između mladih i poslodavaca.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend