Društvo

Za nepoštovanje mera biće izdavani prekršajni nalozi, nema povećanja kazni

U toku je izrada najavljenih hitnih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima će biti propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje propisanih mera za sprečavanje širenja virusa Covid-19.
zaštitne maske

Zakonskim izmenama, koje bi trebalo da budu pred Vladom sledećeg četvrtka, nije predviđeno povećanje visine zaprećenih kazni za nepoštovanje mera, rekla je za Tanjug zamenica sekretara Vlade Srbije i članica radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fizičkom licu zbog nenošenja maske, ukazala Stojčević.
Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona redara, i one se ne menjaju.
Prekršajni nalog funkcionisaće poput onog koji plaćamo i kod nepropisnog parkiranja – u roku od osam dana moći će da se plati pola kazne, navodi Stojčević.
U Zakonu će takođe biti preciziran pojam kućnog karantina, dodala je Stojčević.
Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.
Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred vladom Srbije sledećeg četvrtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend