Društvo

Za povratak dece u vrtić ubuduće potrebna samo potvrda pedijatra

Od juče, 1. juna u Predškolsku ustanovu „Ljubica Vrebalov“ omogućen je postepeni prijem dece čiji roditelji nisu u mogućnosti da pribave potvrdu od poslodavca. Kako je za Boom 93 rekla direktorka predškolske ustanove, Tanja Lončar, roditelji će donositi samo potvrdu od pedijatra i u obavezi su da  dolazak deteta najave dva dana ranije.
Boom93/N. Stojićević

Kako je istakla, roditelji su u obavezi da ponovni povratak deteta u vrtić najave dva dana ranije radi pravovremene organizacije u okviru predškolske ustanove, a potrebno je da donesu i potvrdu izabranog lekara o zdravstvenom stanju detetu ne stariju od sedam dana.

„Omogućen je postepeni prijem dece, ali uz napomenu da decu dovode roditelji koji baš moraju da rade, a ne mogu da nabave potvrdu od poslodavca i oni koji nemaju kome da ostave decu“, kaže Lončar.

Prema njenim rečima broj dece u grupama za sada je neznatno povećan, uglavnom je to povećanje od dvoje dece po grupi.

Podsetimo, u Požarevcu za sada radi pet vrtića „Pčelica“, „Danica Radosavljević“, „Neven“ i „Duško Radović“, u kojima su raspoređena deca i iz drugih vrtića, dok u Kostolcu radi vrtić „Majski cvet“.

U vrtićima se i dalje pridržavaju strogih mera koje je prepisalo ministarstvo, uz merenje tempretature deci prilikom prijema u vrtić, ali i obavezu da roditelji nose maske prilikom dovođenja dece u vrtić, korišćenje posebnih ulaza prilikom ulaska i izlaska iz objekta i dezinfekciju.

Takođe, direktorka je podsetila da su roditelji tokom vanrednog stanja bili oslobođeni plaćanja troškova vrtića. Roditelja čija su deca krenula od 11. maja u vrtić plaćaju punu cenu boravka koja mesečno iznosi maksimalno 3.800 dinara, dok oni čija deca još uvek ne idu u vrtić plaćaju samo režijske troškove od 1.900 dinara.

D. D. mama dvogodišnjaka koji u prethodnom periodu nije išao u vrtić, jer ona nije mogla da pribavi potvrdu od svog poslodavca, kaže da je ovo velika olakšica, jer nema kome da ostavi dete budući da i muž i ona rade, a žive sami pa nema kome da ostavi dete dok su na poslu.

„Zaista je olakšanje, jer znam da je na sigurnom dok smo mi na poslu. Jeste da još uek postoji neka bojazan od korone, ali ja zaista nemam kome da ostavim dete, a budući da se u vrtiću pridržavaju svih mera, smatram da će biti sve u redu, a i njemu će u svakom slučaju biti bolje sa drugarima“, kaže naša sugrađanka.

 

 

Neda Stojicevic

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend