Društvo Ekonomija

Za program moja prva plata do sad se prijavilo 20.000 kandidata

Za program "Moja prva plata" u drugoj fazi se do sada prijavilo 20.000 nezaposlenih, rok za prijavu ističe sutra u ponoć.
Boom93 /NSZ filijala Požarevac

Svi zainteresovani nezaposleni moći će sutra do ponoći da se na portalu mojaprvaplata.gov.rs prijave za istoimeni program Vlade Srbije. Program “Moja prva plata” finansira Vlada preko Nacionalne službe za zapošljavanje devet meseci, 20.000 dinara za srednjoškolce, 24.000 za one sa završenim fakultetom.

Prema rečima direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović bilo je u planu da se prijavi oko 10.000 ljudi.

“Mi već sada imamo zahteve i registraciju za oko preko 20.000 ljudi, od čega je oko 14.500 iskazalo svoje interesovanje za konkretne pozicije i konkretne poslodavce. Zato je ovo i prilika da pozovemo i one koji još uvek nisu podneli svoje zahteve da to sutra do ponoći urade”, poručio je Martinović.

On je za RTS objasnio da uglavnom mogu da se prijave lica s najmanje srednjom stručnom spremom, kao i da oni i dominiraju sa oko 60 posto prijava, a preostali deo je s visokim obrazovanjem. Ukazao je i da su poslodavci su iskazali tražnju u približno istom procentu lica sa srednjom stručnom spremom.

Najviše se prijavljuju lica iz oblasti administracije, ekonomije, prava, zdravstvene zaštite, ali i iz tehničko-tehnoloških nauka.

Podsetimo, program moja prva plata u drugoj fazi obuhvatao je prijavu nezaposlenih lica koji mogu da se prijave do 8. novembra.

Proces izbora kandidata od strane poslodavaca započeo je uporedo i trajaće najkasnije do 15. novembra, a konačna   lista poslodavaca sa brojem odobrenih izvršilaca za svakog poslodavca biće objavljena na portalu „Moja prva plata“ do 27. novembra.

Od 28. novembra do 14. decembra vršiće se zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje,   poslodavca i nezaposlenog, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze.

Kako je u saopštenju navedeno, poslodavac može odabrati kandidata pre isteka roka za prijavu nezaposlenih, ali ga može radno angažovati i uključiti u program tek po zaključivanju ugovora.

Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • a kako prolazi priča da mažem sendviče narednih 40 godina do penzije,mušterija ima 65 posto bi koristilo usluge a posao siguran.Vidim svetlu budućnost u radu

%d bloggers like this:
Send this to a friend