Društvo

Za tri meseca nastradale 143 osobe u saobraćajnim nesrećama

Od početka leta, tačnije od 1. juna zaključno sa 31. avgustom u saobraćajnim nesrećama na našim putevima nastradale su 143 osobe. Gotovo da nema dana da u Srbiji ne bude saobraćajne nezgode u kojoj građani neretko i poginu.
Boom93/Marko Veljković/Ilustracija

Uprava saobraćajne policije počela je pojačanu kontrolu, sa ciljem da se smanji broj nezgoda i njihovih posledica. Posebno će biti kontrolisana brzina kretanja vozila, alkoholisanost, kao i vezivanje sigurnosnog pojasa.

Među glavnim uzrocima saobraćajnih nesreća je prekoračenje brzine, nedržanje rastojanja od vozila ispred sebe, vožnja u alkoholisanom stanju, kao i nevezivanje pojasa, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

„Vozačima moramo, pre svega, razbiti tu zabludu da to njima ne može da se dogodi, a sa druge strane moramo da im podignemo nivo svesti u pogledu grešaka koje čine u saobraćaju“, kaže Okanović i slikovito predočava da udarac u zid pri brzini od 50 km/h , bez vezanog pojasa, na vozača deluje silom kao da je pao sa četvrtog sprata zgrade.

Prema istraživanjima koja je objavio Evropski savet za bezbednost saobraćaja, korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik od smrtnog ishoda za otprilike polovinu, a kako tvrdi Okanović, kod nas još nije ustaljena navika i razvijena svest o važnosti vezivanja pojasa na zadnjem sedištu.

„Onaj ko nema pojas na zadnjem sedištu, on ne ugrožava samo sebe, već i onog ispred sebe, a u struci se takve osobe zovu „ubice sa zadnjeg sedišta“. Dakle, ukoliko niste vezani na zadnjem sedištu i dođe do čeonog sudara, vaše telo ide ka napred i udara u vozača, odnosno putnika koji je ispred vas i deluje na to lice takvom silom da će ga najverovatnije usmrtiti“, objašnjava Okanović.

Pojačana kontrola saobraćaja deo je međunarodne akcije nazvane „Roadpol dani bezbednosti“ koja se istovremeno odvija u svim državama članicama Mreže saobraćajnih policija Evrope. Akcija će trajati do 22. septembra.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend