Društvo

Za turističke vaučere za odmor u Srbiji prijavilo se 93.000 ljudi, vaučere moguće iskoristiti i u Braničevskom okrugu

Za novi kontingent od 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, do sada se ukupno prijavilo blizu 93.000 građana, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.
Boom93/M.Veljković

Najviše se prijavilo penzionera (oko 42 odsto) i zaposlenih (41,7 odsto), potom nezaposlenih 11,7 odsto, pa studenata (tri odsto), neveli su iz ministarstva.

Građani su najviše zainteresovani da svoje vaučere iskoriste u Sokobanji, na Zlatiboru, u Vrnjačkoj banji, Prolom banji i Lukovskoj banji.

Vaučeri mogu da se iskoriste u više od 2.100 ugostiteljskih objekata i hotela koji su se prijavili Ministarstvu turizma, zaključno sa 20. novembrom ove godine.

Kako je Boom93 ranije pisao, građani svoje vaučere mogu iskoristiti za odmor i u Braničevskom okrugu.

Na teritoriji okruga vaučeri se mogu iskoristiti kod 19 ugostitelja na Srebrnom jeteru kod Velikog Gradišta i kod 3 ugostitelja u opštini Veliko Gradište.

Vaučere prima i hotel u Golupcu, kao i ugostitelj u Banji Ždrelo koja se nalazi kod Petrovca na Mlavi.

Iz Ministarstva su podsetili i da je pored ovog novog kontingenta na početku godine u rekordnom roku podeljeno 160.000 vaučera.

Vrednost vaučera iznosi 5.000 dinara, što je i maksimalni iznos sredstava koje korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Na besplatane vaučere, koji se nude petu godinu za redom za odmor u Srbiji, pravo imaju penzioneri, nezaposleni, studenti, korisnici prava na tuđu negu i pomoć, zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 70.000 dinara, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima nižim od 70.000 dinara, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, kao i nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Pravo na vaučer korisnik može ostvariti samo po jednoj od tih osnova, u ugostiteljskim objektima izvan mesta prebivališta i u trajanju od najmanje pet noćenja, a novina je da se mogu koristiti i u Beogradu i Novom Sadu.

Vaučerima se ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge i boravišna taksa, već samo usluga smeštaja.

Građani koji imaju pravo na korišćenje vaučera, u obavezi su da na šalterima „Pošta Srbije“ podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana.

Vaučer će moći da se koristi isključivo u ugostiteljskom objektu u kom je izvršena rezervacija smeštaja, jer će ime ugostiteljskog objekta biti odštampano na samom vaučeru.

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend