Društvo

Zašto je biblioteka dobra za decu? (VIDEO)

Foto: S.Lisac
Redovne posete bibliotekama neizbežno dovode do više čitanja, a čitanje je, kako se ispostavilo, hrana za mozak. Bibliotekarka sa dečijeg odeljenja Narodne biblioteke u Požarevcu, Slavica Vučinić objašnjava koliko čitanje utiče na razvoj dece i kada je vreme za biblioteku.

Čitanje je jedna od najboljih aktivnosti za pružanje osnovnih veština jezika i pismenosti koje su detetu potrebne da bi uspelo.

Kako zainteresovati dete za knjigu?

“Kad roditelj uzme knjigu u ruku i dete u ruke. Nije bitno kakvih je korica knjiga,bitno je koje reči izlaze iz usta roditelja. Reč koju dobija od roditelja, mašta koju razvija, ljubav i taj osećaj kad je u zagrljaju roditelja, dete vezuje ljubav prema roditelju za ljubavlju prema lepoj reči odnosno prema knjizi, i to je za ceo život.”, kaže Slavica Vučinić, bibliotekarka.

Istraživanja pokazuju da čitanje zapravo pomaže u razvoju mozga, posebno u prvih pet godina detetovog života. Kada se deci čita, njihove moždane ćelije se bukvalno uključuju, a postojeće veze među moždanim ćelijama jačaju i formiraju se nove ćelijske veze.

Kad je vreme za knjigu?

Biblioteka ima besplatan upis za decu od 6 meseci, pa do 8 godina. Vučinić ističe da je jako bitno da deca sa pet, šest meseci već imaju knjige u ruci, “kad mogu da drže zvečku i da dohvate bilo koju igračku, mogu da dohvate i gledaju u različite slike i da im roditelj priča i govori, jer dete slušajući jezik svog roditelja, usvaja jezik i usvaja reč.”

Foto:S.Lisac

 

Zašto je biblioteka važna?

U biblioteci možete da iznajmite mnogo više knjiga i časopisa nego što možete priuštiti da sve to kupite. Vratite knjige čim pročitate i ponovo nosite kući sasvim novu gomilu. Dečji bibliotekar može da preporuči knjige za koje možda ne znate proširujući njihov ukus i proširujući njihov um i rečnik. Posedovanje bibliotečke kartice uči decu odgovornosti.

Kada dete pozajmi knjige u svoje ime, oseća se pouzdano i članom svoje zajednice. Zato uzmite detetu bibliotečku karticu i podvucite njegovu važnost.

 

Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend