Društvo

Zašto je ponovo pala nabavka za javni prevoz u Požarevcu?

Foto: Pixabay/Ilustracija
Ni drugi put grad Požarevac nije uspeo da sprovede javnu nabavku za novi sistem javnog prevoza, nakon što je komisija delimično prihvatila zahtev za zaštitu prava koju je podnela kompanija Arriva Litas iz Požarevca.

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donela je rešenje kojim je delimično poništila postupak javne nabavke za izbor javno-privatnog partnera sa elementima koncesije za poveravanje obavljanja delatnosti gradsko – prigadskog prevoza putnika.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, komisija je konstatovala niz propusta u samom postupku javne nabavke.

Kao jedan od glavnih problema tokom ove javne nabavke  koja je komisija utvrdila je taj da je naručilac, Grad Požarevac, napravio propust tokom postavljanja uslova ponuđačima oko posedovanja vozila na komprimovani prirodni gas. Prema obrazloženju komisije ovaj uslov se ne podudara sa onim što se traži u projektu Javnog privatnog partnerstva koja je usvojila Skupština grada Požarevca.

Takođe Republička komsija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donela rešenje da naručilac, Grad Požarevac, nadoknadi troškove postupka podnosiocu zahteva, Arrivi Litas, u iznosu od 120 000 dinara.

Podsetimo da je Grad Požarevac 5. januara ponovo raspisao javnu nabavku za gradski i prigradski prevoz na teritoriji grada privatnom partneru po modelu javno-privatnog partnerstva, nakon što je prvu javnu nabavku koja je raspisana prošle godine Republička komisija za zaštitu prava poništila.

Grad Požarevac je ušao u posao uređenja gradskog prevoza nakon usvajanja projekta o javnom gradskom i prigradskom prevozu. Prema projektu trebalo bi da se izabere privatni partner kome bi bio poveren javni prevoz na gradskim i prigradskim linijama u narednih 15 godina. U budućnosti ne bi trebalo da bude konduktera, trase linija i polasci bi bili prilagođena potrebama putnika, a na ulicama bi bili autobusi  koji manje zagađuju životnu sredinu. Procenjena vrednost ove poslednje javne nabavke bila je 2 800 909 065 dinara. 

Obrazloženje odluke možete pronaći OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Markoni,majstore,opet si „nanjušio“ da vlastodržci-kabadahije muvaju sa tenderima i konkursima,i vrše razne mahinacije!
    Svim normalnim osobama u Požarevcu je jasno da su vlastodržci-kabadahije ogrezli u korpupciji i kriminalu i to nažalost traje već 50 godina,a na sve te činjenice Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti i pohapse sve vlastodržce i tajkune-lopine!
    Jasno je da je „gradonačelnik“ dobio naređenje od Z…..e,koji je glasnik „prvog brata Srbije“,čiji je cilj da preko fantomskih firmi za prevoz,preuzme sve poslove od transporta do izgradnje!
    Zato razni opskurni likovi grade po Požarevcu,reketiraju nepodobne tajkune-lopine i pljačkaju budžet grada i otimaju zemljište u vlasništvu svih građana Požarevca!
    Bukagije i LUSTRACIJA za sve vlastodržce-kabadahije, tajkune-lopine i ostalu DB fukaru!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend